Папа данас присуствује обележавању 500 година Лутерове Реформације

Римокатолички поглавар Фрања придружиће се у Шведској лутеранским лидерима на заједничком обележавању 500. годишњице протестантске Реформације

0

Римокатолички поглавар Фрања придружиће се у Шведској лутеранским лидерима на заједничком обележавању 500-те годишњице протестантске Реформације.

Обележавање годишњице Рефомације, чији је покретач 1517. године био немачки свештеник Мартин Лутер, не делује као догађај који би римокатолици требало да славе, али учествовање папе представља део напора Ватикана да изглади односе с другим хришћанима, оценила је агенција АП.

Ова посета посебно је значајна имајући у виду да је језуитски ред, чији је члан био и сам папа Фрања, основани управо ради дбране римокатоличке вере од протестантских реформатора, додаје АП.

Реформација је почела 1517. године када је Мартин Лутер окачио на врата катедрале у Витенбергу и ставио на јавну расправу 95 теза о реформи цркве. Лутер се противио корупцији у цркви, посебно пракси продаје опроста (индулгенција) да би се смањила казна за грехе.

Папа Лав Десети екскомуницирао је Мартина Лутера, али црква није могла да заустави ширење његовог учења у северној Европи, што је довело до верских ратова који су трајали деценијама.

Протестантизам је уз римокатолицизам и правослаље једна од три доминанте струје у хришћанству, а лутеранизам је једна од главних грана протестантизма.

На питање зашто би папа присуствовао обележавању Реформације, агенција АП одговара да је један од главних приоритета папе Фрање промовисање, како је рекао, „културе сусрета“ у којој би људи различите вере, нарочито хришћани, ходали, говорили и молили се заједно.

Како се процењује, у Шведској, већински протестантској, има око 113.000 припадника Римокатоличке цркве, углавном имиграната, што је највише од Реформације.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*