Papa danas prisustvuje obeležavanju 500 godina Luterove Reformacije

Rimokatolički poglavar Franja pridružiće se u Švedskoj luteranskim liderima na zajedničkom obeležavanju 500. godišnjice protestantske Reformacije

0

Rimokatolički poglavar Franja pridružiće se u Švedskoj luteranskim liderima na zajedničkom obeležavanju 500-te godišnjice protestantske Reformacije.

Obeležavanje godišnjice Refomacije, čiji je pokretač 1517. godine bio nemački sveštenik Martin Luter, ne deluje kao događaj koji bi rimokatolici trebalo da slave, ali učestvovanje pape predstavlja deo napora Vatikana da izgladi odnose s drugim hrišćanima, ocenila je agencija AP.

Ova poseta posebno je značajna imajući u vidu da je jezuitski red, čiji je član bio i sam papa Franja, osnovani upravo radi dbrane rimokatoličke vere od protestantskih reformatora, dodaje AP.

Reformacija je počela 1517. godine kada je Martin Luter okačio na vrata katedrale u Vitenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Luter se protivio korupciji u crkvi, posebno praksi prodaje oprosta (indulgencija) da bi se smanjila kazna za grehe.

Papa Lav Deseti ekskomunicirao je Martina Lutera, ali crkva nije mogla da zaustavi širenje njegovog učenja u severnoj Evropi, što je dovelo do verskih ratova koji su trajali decenijama.

Protestantizam je uz rimokatolicizam i pravoslalje jedna od tri dominante struje u hrišćanstvu, a luteranizam je jedna od glavnih grana protestantizma.

Na pitanje zašto bi papa prisustvovao obeležavanju Reformacije, agencija AP odgovara da je jedan od glavnih prioriteta pape Franje promovisanje, kako je rekao, „kulture susreta“ u kojoj bi ljudi različite vere, naročito hrišćani, hodali, govorili i molili se zajedno.

Kako se procenjuje, u Švedskoj, većinski protestantskoj, ima oko 113.000 pripadnika Rimokatoličke crkve, uglavnom imigranata, što je najviše od Reformacije.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*