Папа Фрања: „Боље бити атеиста него лицемеран католик!“

0

Папа Фрањо сугерирао је да је боље бити атеиста него један од многих католика који живе двоструким животом. За време приватне јутарње мисе у својој резиденцији рекао је: „Скандал је говорити једно, а чинити друго. То је двоструки живот“.

Папа Фрањо поновно је критиковао неке чланове властите Цркве у четвртак, сугеришући да је боље бити атеиста него један од „многих“ католика који, како је рекао, живе лицемерним двоструким животом.

У импровизованим коментарима за време приватне јутарње мисе у својој резиденцији рекао је: „Скандал је говорити једно, а чинити друго. То је двоструки живот“.

„Има оних који кажу ‘ја сам велики католик, увијек идем на мису, припадам тој и тој организацији'“, рекао је челник Kатоличке цркве која обухваћа 1,2 милијарду чланова, према транскрипту ватиканскога радија.

Рекао је да би неки од тих људи такођер требали рећи „мој живот није кршћански, не плаћам запосленицима примјерене плаће, искориштавам људе, водим незаконите послове, перем новац, (водим) двоструки живот“.

„Има пуно католика који се тако понашају и изазивају скандале. Kолико пута смо чули да људи кажу ‘ако је таква особа католик, боље је бити атеиста'“, рекао је папа Фрањо.

Од свог избора 2013, Фрањо је често говорио католицима, свештеницима и лаицима, да практикују оно што им вера проповеда.

У својим често спонтаним проповедима он је сексуална злостављања деце које чине свештеници упоредио са ‘сатанистичким мисама’, говорио да су католици у мафији сами себе екскомуницирали, а своје властите кардинале упозоравао да се не понашају као да су ‘принчеви’.

Мање од два месеца након избора, Фрањо је рекао да би хришћани требали гледати атеисте као добре људе ако чине добре ствари.

 

Al Jazeera

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*