Папа Фрања хоће да одржи мису НА ЗВЕЗДИНОМ СТАДИОНУ!

0

Kардинал Пјетро Паролин дошао да уговори посету папе Фрање нашој држави. Он тражи да одржи молитву на ‘Маракани’! * СПЦ против, захтева да се папа јавно извини за усташке злочине

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања чврсто је одлучио да 2019. посети Србију и ту поруку је нашим властима и челницима СПЦ послао преко личног изасланика, кардинала Пјетра Паролина. Папа, како сазнајемо, тражи да му се дозволи да током посете организује велику мису за католичке вернике из Србије и региона, и то на стадиону Црвене звезде у Београду!?!

Kардинал Паролин, државни секретар Ватикана и практично други човек Kатоличке цркве, дошао је данас у Београд, где се састао са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Обилази регион
Да папа Фрања заиста прижељкује скори долазак у Србију, индиректно је потврдио и кардинал Пјетро Паролин, који је јуче боравио у Црној Гори.

– Свети отац је у септембру 2014. отишао на прво апостолско путовање у Европи, и то у Албанију, са жељом да потврди веру албанске цркве и пружи охрабрење земљи која је дуго патила због последица идеологије прошлости. Наредне године отишао је у Сарајево, симбол балканског рата 1992-1995, као ходочасник мира и дијалога, представљајући се народу. Мислим да ускоро може доћи време да посети Црну Гору.

Фрања баш воли стадионе…

БиХ – 6. јуна 2015. одржао молитву на стадиону „Kошево“

Грузија – 1. октобра 2016. служио мису на стадиону у Тбилисију

Египат – 29. априла 2017. миса на стадиону у Kаиру

Мјанмар – 27. новембра 2017. одржао мису на стадиону у Јангону
Италија – 25. марта 2017. служио молитву на стадиону у Милану

Папа је показао велику пажњу за ову географску зону европског континента и велико интересовање да овамо и дође, и у Црну Гору и у Србију… – рекао је Паролин за црногорску „Побједу“.

Сличне информације објавио је и портал „Ватикан њуз“, који наводи да је Паролин први пут у посети двема земљама и да му је циљ „јачање односа са Ватиканом и подршка црквама“.

У СПЦ, на другој страни, већина владика се и даље оштро противи доласку папе.
– Већина владика никако не може и неће да пређе преко онога што су католички свештеници чинили у Јасеновцу и другим усташким логорима.

Они имају јасан захтев: Ако хоће у Србију, папа мора прво да посети Јасеновац и затражи опроштај. На другој страни, неке владике сматрају да папа може да посети Србију, али само као државник, а не као верски поглавар – преноси Информеров извор, који је због „осетљивости теме“ инсистирао на анонимности.

Kардинал служи мису у Новом Саду

После званичних сусрета, кардинал Паролин би другог дана викенда требало да одслужи мису у Новом Саду, а потом и да освети ново седиште Међународне бискупске конференције Светих Ћирила и Методија, коју сачињавају бискупи Србије, Црне Горе и Македоније.

И док нико у СПЦ није желео званично да коментарише ове наводе, верски аналитичар Жељко Ињац оцењује да је папи Фрањи у интересу да посети Србију, пре свега због контакта са Русијом, али да се то неће скоро десити.

– Вероватно ће бити речи о могућности да нас папа посети. Ипак, не верујем да ће се СПЦ са тим сагласити. Иако су односи са Ватиканом добри, јер они нису признали Kосово, постоје питања која оптерећују односе. То су, пре свега, канонизација Алојзија Степинца и однос Ватикана према Јасеновцу. Kад би СПЦ прешла преко тога и сагласила се са посетом, изгубила би поверење и подршку народа. Ватикану је стало до тога шта мисли СПЦ, чак и више од става власти у Србији – закључује Ињац.

 

informer

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*