Папа Фрања не верује у указања у Међугорју

0

Папа Фрањо је у суботу, након што је двоје малих португалских пастира, којима се према вјеровању у Фатими прије 100 година указала Дјевица Марија, изразио озбиљну сумњу да се Госпа указивала на дневној бази наводним видјелицама у Међугорју, у које сваке године хрле милијуни ходочасника, пише Гардиан.

У јуну 1981. године шестеро дјеце рекло је да им се указала Госпа, а до дана данашњег тврде да им се наставила указивати.

  • Жена коју су они видјели није Исусова мајка, изјавио је папа Фрањо у авиону којим је из Португала летио натраг за Рим.

Папа је напоменуо да је црквена истрага о ситуацији у Међугорју бацила сумњу на тврдње наводних видјелица.

  • Ја сам особно злочестији, више волим Мадону мајку, нашу мајку, а не Мадону водитељицу одјела која шаље поруке сваког дана, казао је између осталог Свети отац, наводећи да сва указања спадају у приватну сферу те да се од тога не треба радити јавну представу.

Гардиан наводи да би његова најновија изјава могла узбуркати духове у БиХ, у којој католици сачињавају око 10 посто становништва, а религијски туризам у Међугорју доноси велик приљев финанција.

  • Та наводна указања немају претјерану вриједност, то је моје особно мишљење, казао је даље католички поглавар.
  • Па тко мисли да би Дјевица било коме рекла: ‘Дођи сутра у исто вријеме на исто мјесто, имам нову поруку за тебе’, упитао је.

Ипак, није тако одрјешито отклонио могућност да је до указања уистину дошло 1981. године.

  • Kада је ријеч о првотним указањима дјеци, извјешће мање-више каже да се истрага о томе треба наставити, њих треба раздвојити од каснијих наводних указања, појаснио је папа.

О наводним указањима проведено је већ неколико истрага, посљедња у сијечњу 2014. године, а прије неколико мјесеци Ватикан је у Међугорје послао посебног изасланика, но он није задужен за утврђивање аутентичности наводних указања јер се тиме може бавити само Kонгрегација за доктрину вјере.

Јутарњи.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*