Папа Фрањо: Боље бити атеистa, него лицемеран верник

0

Папа Фрањо поновно је критизирао неке чланове властите Цркве у четвртак, сугерирајући да је боље бити атеист него један од „многих“ католика који како је рекао живе лицемјерним двоструким животом.

У импровизираним коментарима за вријеме приватне јутарње мисе у својој резиденцији рекао је: „Скандал је говорити једно а чинити друго. То је двоструки живот“. „Има оних који кажу ‘ја сам велики католик, увијек идем на мису, припадам тој и тој организацији'“, рекао је челник Kатоличке цркве која обухваћа 1,2 милијарду чланова, према транскрипту ватиканскога радија.

Рекао је да би неки од тих људи такођер требали рећи „мој живот није кршћански, не плаћам запосленицима примјерене плаће, искориштавам људе, водим незаконите послове, перем новац, (водим) двоструки живот“. „Има пуно католика који се тако понашају и изазивају скандале. Kолико пута смо чули да људи кажу ‘ако је таква особа католик, боље је бити атеист'“, рекао је папа Фрањо.

Од свог избора 2013, Фрањо је често говорио католицима, и свећеницима и лаицима, да практицирају оно што им вјера проповиједа. У својим често спонтаним проповиједима он је сексуална злостављања ђеце које чине свећеници успоредио са ‘сотонистичким мисама’, говорио да су католици у мафији сами себе екскомуницирали, а своје властите кардинале упозоравао да се не понашају као да су ‘принчеви’. Мање од два мјесеца након избора, Фрањо је рекао да би кршћани требали виђети атеисте као добре људе ако чине добре ствари.

 

 

Хина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*