Папа укида „свети бизнис“ у Хрватској и милонску зараду

0

Страх и нелагоду у Међугорју изазвао је гест папе Фрање који је послао свог специјалног изасланика да провери где је танка граница између чуда и бизниса. Варшавски надбискуп Хенрик Хосер има деликатан задатак да провери шта се догађа у том мистериозном светилишту које годинама привлачи хиљаде верника и где се окреће велики новац, а Госпа се, наводно, указује с времена на време. Потврђено нам је како је тренутно у том светилишту ванредно стање, пре инспекције уклања се све што би могло да утиче на папиног изасланика да напише крајње негативан извештај.

Сам папа Фрања није наклоњен Међугорју, што је у више наврата и потврдио.

– Ова мода о Госпи суперстару, која себе ставља у средиште није у реду. У Ватикану има корупције, али не узимам таблете за спавање. Госпа није шефица поштанске канцеларије да сваки дан шаље писма – рекао је папа. Њега не одушевљава указање Госпе на начин како то тврде локални свештеници који већ годинама организују невиђени верски туризам који доноси милионе евра.

До сада је ватиканска администрација била немоћна да било шта измени, долазак папиног контролора много тога може да преокрене. У Међугорју ће се надбискуп Хосер појавити као папин човек и деловати директно по Фрањиним упутствима, и управо ће римском бискупу поднети извештај о томе што је тамо видео. Разговараће са свештеницима, па и месним бискупом Ратком Перићем из Мостара, који није велики поборник Међугорја.

Долазак инспекције плаши локалне свештенике, фрањевце који добро знају да их папа у случају Међугорја не подржава. Уосталом, нису једини, тихи отпор према садашњем курсу Ватикана јавља се и код многих хрватских свештеника који у папи Фрањи виде човека који не одобрава крајњи конзервативизам који се често граничи с национализмом. Нико, па ни фрањевци у овом светилишту, не усуђује се да јавно противрече папи, али тихо гунђају свесни да је слање Фрањиног човека у Међугорје још један пораз конзервативног свештенства. Плаше се извештаја и да ће Хосер открити колико се новца окреће на „чуду“ указања Госпе.

Папа нема ништа против што тамо долази много верника, али му и те како смета што се развија својеврсни верски бизнис у којем је вера на последњем месту. Ватикан стално истиче став који су заузели католички бискупи из бивше Југославије, да нема доказа о натприродним појавама у Међугорју. Потом су и високи црквени достојанственици утврдили да око Међугорја круже многи „подземни интереси“ и да је све у функцији новца, продаје сувенира и изнајмљивања кућа за вернике који и даље долазе у великом броју. Тај „феномен“ траје још од 24. јуна 1981. године, када је шесторо младих из Међугорја сведочило о томе да су на брду Црница видели белу појаву с дететом у наручју. Ти међугорски сведоци, они који тврде да им се указала Госпа, путовали су широм света и о томе говорили верницима, али је папа Фрања то зауставио.

Рачуна се да је Црква током готово 36 година откако верници долазе у Међугорје зарадила више од 300 милиона евра, а да је то место посетило 30 милиона ходочасника. Неки тврде да су и те процене скромне и да годишње од верског бизниса остане и 100 милиона евра, а зарађују сви.

– Свакодневно ходочасник остави у Међугорју најмање 50 евра, и све иде у црквене руке. Велике куће саградили су и они који тврде да су те 1981. године видели Госпу, која им се повремено и даље указује, а на црно раде сви, од угоститеља до изнајмљивача соба – каже нам један свештеник који познаје прилике у Међугорју. Према његовим речима, нико не плаћа порезе, па ни за продају сувенира који доносе невероватну зараду. Сада је свима јасно да ће пољски надбискуп све то да види и затим пренесе папи Фрањи, који је одлучио да напокон уведе ред.

Тако ће истину о „чудима“ и шарлатанству, које је сјајно запаковано, привести крају.

СЛОВЕНАЧKИ БИЗНИС

ВЕЛИKУ корист од верског туризма у Међугорју имају и Словенци, који тамо доводе вернике из Јужне Kореје и Индије. У просеку остају три дана у Међугорју и околним местима и потроше годишње милионе евра.

 

 

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*