ПАРА НА ПАРУ ИДЕ: Бивши министар зарађује и од емитовања својих песама

0

Бивши министар финансија Млађан Динкић у јуну добио од СОКОЈ-а скоро 4.000 евра само за то што су песме које је написао биле пуштане на ТВ и радију! Радио хитове за Кикија Лесендрића, Ану Бекуту, Сашу Матића, Александру Пријовић…

Бивши министар финансија и привреде Млађан Динкић зарадио је скоро 4.000 евра само од „музичког динара“, односно емитовања његових песама у медијима током 2016. године, сазнаје Информер!
Више пара него раније
Динкић је за „музички динар“ ове године добио више него претходних када му је исплаћивано мање од 350.000
Динкићу је од СОКОЈ-а на име ауторских права уплаћено 450.000 динара на основу тога што су се на радију и телевизији вртели хитови које је написао за Кикија Лесендрића, Ану Бекуту, Сашу Матића, Александру Пријовић, Џенана Лончаревића…
Слушане песме
Динкић се након повлачења из политике далеко више посветио писању песама, па је и његова овогодишња зарада од „музичког динара“ битно већа него претходних, када је од СОКОЈ-а инкасирао између 328.000 и 350.000 динара.
– Динкић је, када је музички динар у питању, највише профитирао од песама које је писао за Кикија Лесендрића. То су хитови „Тако си лепа“, „Те ноћи смо се потукли због ње“ и „Увек те ђаво нађе лакше него ја“. Међутим, на радију и ТВ вртеле су се и песме које је писао за Ану Бекуту, Џенана Лончаревића, Александру Пријовић… Иако му то није примарна делатност, Динкић је за своју музику од СОКОЈ-а добио више него, рецимо, легендарни фрулаш Бора Дугић или певач Огњен Радивојевић – каже наш извор упознат са хонорарима СОКОЈ-а
Од банке 1,2 милиона месечно

Млађану Динкићу, који јуче није одговарао на наше позиве и поруке, новац од „музичког динара“ представља само џепарац, пошто је већ три године члан борда директора Збербанке, у којој месечно зарађује чак 1,2 милиона динара. Бивши лидер УРС и некадашњи министар финансија позив за пословни ангажман добио је директно из централе у Москви.
Према његовим речима, висина ових хонорара одређује се на основу извештаја радио и ТВ станица, као и Јутјуб канала.
– СОКОЈ добија од медија податке колико често је нека песма емитована у њиховом програму и на основу тих извештаја одређује хонораре. Многи се жале да станице фризирају те извештаје и форсирају ауторе са којима имају добру сарадњу. Динкићев хонорар је реалан, јер се не мења много већ годинама, а уз то није ни близу оних највећих за 2016. годину. Примера ради, неким ауторима је СОКОЈ у јуну уплатио и више од осам милиона динара – додаје наш саговорник.
Динкићеви хитови
Кики и „Пилоти“
„Тако си лепа“, „Те ноћи смо се потукли због ње“ и „Увек те ђаво нађе лакше него ја“
Александра Пријовић
„Тотална анестезија“ и „Сенке“

Џенан Лончаревић
„Туго моја“ и „Сасвим сам“

Ана Бекута
„Твоја заувек“

Саша Матић
„Сто свирача“
Продуцент и композитор Дамир Хандановић, један од аутора који је на списку хонорараца СОКОЈ-а, каже да ће се свим ауторима, па и њему и Динкићу, од уплаћене цифре одбити порез.
– Нема ту ништа спорно, СОКОЈ сваког јуна уплаћује хонораре ауторима чије се песме пуштају у медијима. Можда се некоме те цифре чине високе, али ко ради тај и зарађује, а и цифре које су представљене су бруто износи, од којих се одбијају дажбине – рекао је Хандановић, који је признао да је од СОКОЈ-а добио хонорар од чак 2,8 милиона динара умањен за порез.
Нереални хонорари
Међутим, Андрија Бајић, председник Удружења естрадних уметника Србије, каже да хонорари које Динкић и његове музичке колеге зарађују од емитовања својих песама нису реални.
– Поједини аутори не заслужују оволике милионе на својим рачунима. Не знам колико реклама, музике за филмове или аранжмана да су урадили, али дати неком толике паре зато што су му песме пуштане на радију, то није нормално. Мислим да државне службе и инспекција озбиљно морају да се позабаве овим – каже Бајић.
СОКОЈ: Не откривамо зараде аутора

У организацији музичких аутора Србије (СОКОЈ) кажу за Информер да они послују по највишим стандардима и да је сваки њихов члан заштићен законом. Због тога, истичу они, немају права да баратају цифрама и откривају личне податке аутора који су у њиховој организацији.

– Оно што ми можемо да кажемо јесте да наша организација има 10.000 домаћих и 2.000 иностраних аутора. Ми са њима закључујемо уговоре и након тога издајемо дозволе за коришћење музике. Сва прикупљена средства од коришћења тих музичких дела расподељују се ауторима. Колико је њихов хонорар и да ли је неко добио више или мање, ми то не смемо нити желимо да коментаришемо – поручују у СОКОЈ-у.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*