Parastos Draži Mihailoviću kod Herceg Novog izazvao tenzije u Crnoj Gori

0

Skup je zakazan za 18 sati u crkvi Svetog Nikole u Žlijebima kod Herceg Novog

Parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, Draži Mihailoviću, biće održan danas kod Herceg Novog.

Iako je najavljeno da će parastost služiti Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, ona je u regovanju navela da nije organizator parastosa, da delovanje Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu „do danas nije do kraja rasvetljeno“ , te da „svaki kršteni čovek ima pravo na molitvu, bio on na ovoj ili na onoj strani u Drugom svetskom ratu“.

„Parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja i ne pitaju svoga vladiku svaki put treba li da to urade“, dodaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ministarstvo kulture Crne Gore okarakterisalo je održavanje parastosta kao nedopustiv čin i provokacija, a Udruženje boraca NOR-a i antifašisti Cetinja najavilo je za danas proteste u Grblju i Herceg Novom, ukoliko nadležni ne spreče održavanje parastosa, pišu Vijesti.

Iza organizacije skupa stoji udruženje „Srpski soko“, a kako je ranije saopšteno iz crkve, nije predviđeno prisustvo mitropolita SPC Amfilohija Radovića, preneo je B92.

Podsetimo, sličan skup, u organizaciji istog udruženja i u znak sećanja na četničkog vođu Mihailovića, održan je kod Herceg Novog 2005. godine.

Parastos se služi povodom 100 godina od stradanja ruske, carske porodice Romanov i 72 godine od ubistva „đenerala Dragoljuba Mihailovića“, navodi se saopštenju na sajtu Mitropolije SPC-a.

Skup je zakazan za 18 sati u crkvi Svetog Nikole u Žlijebima kod Herceg Novog.

nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*