Паркови у Београду носиће име хора „Александров“ и Гаврила Принципа, Гагарину споменик

0

На територији Града Београда споменик ће добити руски космонаут Јуриј Гагарин, док ће парк добити руски хор „Александров“, као и Гаврило Принцип, рекао је градски менаџер Горан Весић.

Весић је рекао да ће више одлука о именовању улица и тргова на територији Београда бити донијето сутра на сједници Скупштине града Београда.

Он је за „Спутњик“ изјавио да ће у Београду, на Врачару, своју улицу поново добити и руски дипломата Николај Хартвиг, човјек који је преминуо од срчаног удара кад му је аустријски посланик потврдио да ће Аустроугарска напасти Србију.

Бивши Финансијски парк на Савском венцу, гдје се налази споменик Гаврилу Принципу добиће име Парк Гаврила Принципа, бивши Девојачки парк који се налази поред старе зграде парламента, гдје је споменик цару Николају Романову зваће се Парк „Александров“, у част погинулим члановима тог хора.

На територији Београда споменик ће добити и Јанош Хуњади, познатији као Сибињанин Јанко, а улице ће добити и Оливера Марковић, Живан Сарамандић, Светозар Милетић, Милан Кашанин, Вук Бојовић, те Михаило Мика Јанковић.

„Реч је о људима који су били учесници друштвеног живота у Београду и Србији или су задужили Србију и човечанство, као што је случај са Гагарином“, додао је Весић.

Фото: Википедија

Он је истакао да је Гагарин, који је посјетио Београд за свог живота, као први човјек у свемиру задужио човјечанство и да има смисла да у Србији добије свој споменик, који ће бити подигнут на Новом Београду, у Улици Јурија Гагарина 155.

Што се тиче хора „Александров“, Весић подсјећа да су они неколико пута гостовали у Београду, пунили сале и држали дивне концерте на којима су пјевали српске пјесме.

„Очекујемо да ће нови хор `Александров` током ове године гостовати у Београду тако да ће то бити прилика да се на неки начин промовише тај парк“, додао је он.

Кад је ријеч о Николају Хартвигу, Весић је напоменуо да је он за вријеме Краљевине Србије 1909. године постао руски посланик у Београду, те да је био веома близак пријатељ тадашњем предсједнику српске владе Николи Пашићу и сматрали су га великим пријатељем Србије, што је заиста и био.

Весић је додао да је Хартвиг као човјек много помагао Србији у Балканским ратовима и његова смрт је била велики губитак не само за Русију, већ и за Србију, те навео да ће Хартвиг добити улицу која ће бити дио Дубљанске улице која почиње од Чубурске, све до Улице Максима Горког.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*