Парохијски дом у Сремској Митровици издат у закуп за кафану

0

Парохијски дом у Сремској Митровици не само да је издат у закуп за кафану већ је у њему окачен и портрет почившег патријарха Павла, на опште згражавање Митровчана.

Црквена православна општина Сремске Митровице издала је у десетогодишњи закуп Парохијски дом, легат чувене митровачке породице Бајић, за угоститељски објекат, што је изазвало негодовање Митровчана, а кап која је прелила чашу незадовољства је стављање портрета покојног патријарха на зид кафане.

Kако сазнајемо, владика сремски Василије не зна за такву злоупотребу лика патријарха Павла јер су портрет покојног поглавара СПЦ пре његове недавне посете кафани привремено уклонили са зида па поново вратили да га владика не би видео.

Зграда Парохијског дома у оквиру културно-историјске целине од посебног значаја на Тргу Ћире Милекића под заштитом је државе, а Јелена и Теодор Бајић поклонили су је крајем 18. века „на ползу цркви и народу“.

Јавност је до данашњег дана остала ускраћена за одговоре на питања зашто је културна баштина издата у закуп за ресторан и колико је од свега црква профитирала јер су сви покушаји „Блица“ да добије на увид уговор о закупу остали безуспешни и поред позивања на Закон о доступности информацијама од јавног значаја, пошто и митровачка Црквена православна општина, као и Епархија сремска и владика сремски Василије упорно ћуте.

Незванично смо сазнали да је митровачки угоститељ цркви уплатио за закуп 50.000 евра депозита уз обавезу плаћања месечне кирије од 1.000 евра у наредних десет година.

– Срамота за цркву и град што су дозволили да се легат наших предака претвори у циркус. Испред ресторана поставили су летњу башту и продају сладолед, а све то немо посматра почивши патријарх Павле са портрета позамашних димензија који су кафеџије окачиле усред ресторана! Све то наши суграђани гледају са шеталишта и не могу да верују. Продаја ћевапа и пљескавица, го-го играчице око штангле, шта је следеће у Парохијском дому – с огорчењем се пита Илија Бајић, потомак чувене породице Бајић која је завештала зграду цркви.

НИсмо успели да сазнамо да ли су у Црквеној православној општини Сремске Митровице упознати да у ресторану виси портрет патријарха Павла, јер архијерејски намесник Саво Ракита одбија да одговори на питања новинара.

Није реаговала ни Епархија сремска, нити владика сремски Василије, којима смо упутили званични допис са питањима о овом случају.

Иначе, наследници породице Бајић покушали су да добију уговор о легату потписан са СПЦ како би покренули поступак реституције, али до њега нису могли да дођу.

Нема употребну дозволу

Иако је ресторан у Парохијском дому свечано отворен пре пет месеци у присуству градске политичке и свештеничке елите, и даље нема употребну дозволу. У Градској управи за урбанизам тврде да је разлог томе што реконструкција фасаде није готова. Грађевинска инспекција, како незванично сазнајемо, поводом тога још није реаговала.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*