Patrijarh Irinej: Kosovo je sveta srpska zemlja u čijoj otimačini učestvuju moćnici ovoga sveta!

0

Obraćanje Patrijarha srpskog g. Irineja na otvaranju Generalne Skupštine Konferencije evropskih Crkava

  1. Jun 2018 – 16:08

Vaše Eminencije, Vaša Visokopreosveštenstva i Preosveštenstva, Vaše Ekselencije, visokoprečasni i časni oci, članovi Skupštine Konferencije evropskih Crkava, dragi prijatelji i gosti, braćo i sestre,

Dozvolite mi najpre da izrazim svoju veliku blagodarnost Bogu što se ova Skupština Konferencije evropskih Crkava održava u okrilju naše Crkve, u Eparhiji bačkoj i u Novom Sadu. To je velika čast za našu Crkvu, koja je član evropske zajednice Crkava i koja uvek daje doprinos i iskreno sarađuje u toj velikoj međucrkvenoj organizaciji.

Moram da kažem da u vremenu u kome živimo, u kome ima mnogo nepravde i zla , mnogo neprijateljstava i zločina, Crkva ima vrlo veliko i uvaženo mesto. Stoga se očekuje da Crkve kako u Evropi tako i širom planete dignu glas protiv mnogih negativnih pojava u našem vremenu i našem svetu. Potrebno je da se taj glas čuje gde god je potrebno – da stiša one glasove koje šire neprijateljstva i zlo u ovome svetu u kome se mnogi osećaju nesigurnima u svom životu, u kome se osećaju lišenima svojih osnovnih ljudskih prava i svega onoga što pripada slobodnom čoveku. Taj glas je Crkva uvek imala, i danas se taj glas očekuje kako od Crkve tako i od ovoga tela. Ceo svet, i pravoslavni i inoslavni, treba da čuje ono što Crkva može i ima pravo da kaže. Danas se čuju mnogi glasovi, a red je i svet očekuje da čuje glas Crkve, Crkve Božje, Crkve Hristove.

Tema vašeg razmatranja je danas neophodna i ono što očekujem od ovoga tela jeste da se postigne puna usaglašenost Crkava. Ako je ikada bilo vreme da Crkva ima svoje mesto i svoju ulogu – to je danas, a da bi se glas Crkve čuo kao jedan glas potrebno je učvrstiti jedinstvo u stavovima između Crkava. Iako ima puno razlike među nama, te razlike su zacelo mnogo manje od onoga što nas zbližava i od onoga što nam je zajedničko. Na tome zajedničkom ova razmatranja treba da postavljaju svoje temelje i da dejstvujemo u ovom svetu u kojem živimo. Želim puno uspeha ovom telu, želim da donese zaključke koji će imati značaja i koristi ne samo za Evropu, nego i mnogo šire.

Koristim ovaj trenutak da izložim naš veliki problem, problem naše Crkve, našeg naroda. Vi ste svakako čuli za veliki problem i zbivanja na Kosovu i Metohiji. Gospodo, Kosovo i Metohija je srpska sveta zemlja, deo naše istorije, oblast naše kulture, prostor naših najvećih svetinja, naše hrišćanske kulture. Tamo su nam najveći manastiri i crkve kojih na broju ima preko 1.500. Nažalost, poslednjih godina mnogi su devastirani, mnogi su uništeni, sada su opljačkani i, ono što je najtragičnije, srpski narod je proteran sa tih prostora. Užasna, velika nepravda!

Srpski narod je prognan sa Kosova i Metohije i danas ne sme i nije u prilici da dođe i poseti svoj dom koji je ili porušen ili uzurpiran. Prošle godine se desio jedan nemio slučaj koji je ostao bez eha u svetu. Došao je izganik samo da vidi svoju kuću koju nije video petnaest godina i kada je ušao u dvorište, tad je sadašnji vlasnik te kuće, koju je uzurpirao, uzeo pušku i ubio čoveka u dvorištu. Za to niko nije odgovarao. I ne samo za to, nego i mnogi, mnogi strašni zločini i događaji dešavaju se bez reagovanja.

I ono što bih vas ja zamolio sa ovog mesta ovde u našem gradu Novom Sadu, jeste da Konferencija evropskih Crkva digne glas protiv te nepravde, protiv toga što se jednom narodu, srpskom, oduzima 17 procenata njegove teritorije samo zato da bi se udovoljilo jednom narodu sa kojim smo mi dugo živeli. Mi ni danas nemamo ništa protiv da živimo zajedno, ali oni ne žele i uništavaju sve ono što je naše, počev od naših svetinja pa do grobalja, sve sa ciljem i željom da se unište svi tragovi i koreni istorije jednoga naroda i jedne kulture. To je nepravda koju danas svet gleda otvorenim očima!

Ja molim ovo uzvišeno telo da bar jednom rečenicom digne svoj glas i zaštiti nevini srpski narod koji je prognan i da zahteva da se taj narod vrati u svoje domove, na svoje prostore i da bude tamo gde je više od hiljadu godina. Naglašavam da je to jedna strašna nepravda našeg vremena u kojoj učestvuju moćnici ovoga sveta, nažalost, naši dojučerašnji prijatelji. Ovo je apel i ovo je molba da se i taj glas čuje sa ovoga uzvišenoga skupa. Hvala!

POSTAVI ODGOVOR

*