ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Ми седимо на својој столици

0

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј рекао је у божићном интервјуу за ТВ „Храм“ да је познат став Цркве о Косову и Метохији и да још није време да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.

Говорећи о положају Србије између Истока и Запада, патријарх Иринеј је нагласио да и врх и народ и Црква желе мир са свима – ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са другима.

„Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали са њима“, поручио је патријарх Иринеј у интервјуу који ће вечерас бити у целини емитован.

Одговарајући на питање о положају СПЦ у региону, указао је да има доста проблема, али да нису нерешиви.

Данас се дешава много немилих догађаја, оценио је патријарх Иринеј и додао да „црква у Хрватској ћути“.

Поводом прилика у Македонији, патријарх Иринеј је рекао да представља „незрелост“ то што је канонски непризната Македонска православна црква учинила, „тражећи да им мајка црква“ буде Бугарска православна црква.

Патријарх Иринеј сматра да није још време да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.

Баш због тих историјских односа, који су још свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика, објаснио је патријарх Иринеј.

Коментаришући унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, подсетио је да се „Црква већ изјаснила“.

„Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије“, истакао је патријарх Иринеј и најавио да ће и у Божићној посланици говорити о значају Косова и Метохије.

На питање о проблемима савременог друштва, поглавар СПЦ каже да не види смисао ријалити програма и чуди се што је тако нешто дозвољено.

„Породица је у врло, врло, великој кризи, не само породица, разбијено је и друштво. Такво друштво, нажалост, нема будућност“, упозорио је патријарх Иринеј.

Говорећи о значају Божића, истакао је да је то велики, сверадосни празник, не само људи већ и празник све видљиве, створене Божје твари.

Патријарх Иринеј присуствоваће на Бадњи дан, 6. јануара, паљењу бадњака на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару, и служити свечано бденије у крипти Храма.

Дан касније, на Божић, 7. јануара, служиће у крипти Храма Светог Саве литургију и затим преломити чесницу на платоу испред Храма.

 

 

 Фонет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*