Патријарх Иринеј нестао, владике га тражиле!

0

Свештеници из окружења патријарха српског Иринеја прошле недеље били су поприлично збуњени када су схватили да неколико дана нису видели патријарха у Патријаршији нити у Београду, а да притом немају појма где је.

Проверавали су да ли има неких званичних заказаних састанака или обавеза ван града, али су убрзо схватили да нема, јер би они за то морали унапред да знају.

Извор „Ало!“ из СПЦ каже да је онда кренула помало комична потрага, али и сазнање где се Његова светост налази.

– Јавио се у неком моменту и обавестио нас да је био у бањи у Војводини. Након тога отишао је у Kањижу, где је служио свету литургију у Храму Сабора Светог архангела Гаврила. У бању је отишао са својим најближим сарадницима, тамо се релаксирао и мало се одморио. Испричао нам је да када год му понестане снаге и када се умори од превише обавеза, на неколико дана оде до те бање да се окрепи.

Он заиста много ради, служи литургије готово свакодневно, иде на разне догађаје, а при томе константно контролише епархијске касе да не би дошао до неког непријатног изненађења каквих је било у прошлости. И када је прехлађен, он одлази да служи најављене литургије. Заиста је много вредан и одговоран – каже наш извор.

Он додаје да је патријарх без обзира на године доброг здравља.

– Он је човек у озбиљним годинама, има скоро деведесет. Али, хвала богу, здравље га добро служи, редовно одлази на лекарске контроле и његови лекари су задовољни. Ипак, каже да му одлазак у бању помаже да остане виталан. За тих неколико дана боравка тамо он плати нешто скромно, не борави за џабе, али и не издваја велики новац. Он је човек који је познат као велики штедиша – каже наш извор.

Наш саговорник каже и да је патријарх у понедељак имао много неодложних обавеза у једној од епархија, због чега је био спречен да присуствује сахрани великог уметника Небојше Глоговца и да држи опело.

– Било му је неизмерно жао што није могао да буде на сахрани. Много је волео Глоговца, често се и сретао с њим и вест о његовој смрти га је ужасно потресла – наводи наш извор.

Иначе, бање су због своје лековитости одувек биле синоним за опоравак, место из кога се болесни враћају здрави, а уморни – пуни енергије.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*