Патријарх Иринеј: „Пружили смо чињенице и доказе, Степинац не сме да буде светац“!

0

Хрватски кардинал Алојзије Степинац нипошто не сме бити проглашен за свеца због великог зла које је починио!

Ово за Информер каже патријарх српски Иринеј поводом четврте рунде разговора Мешовите комисије православне и католичке цркве о канонизацији кардинала из доба НДХ.
Патријарх СПЦ наглашава да нико још не зна каква ће бити крајња одлука Ватикана, али да не губи веру да ће она бити праведна.

– Kаква ће коначна одлука бити, то не може нико да зна. Воде се разговори и наша страна показује чињенице и историјске доказе. О свему томе ће на крају одлучити врховни поглавар Римокатоличке цркве. Наше је да укажемо да човек који је био узрочник толико зала, нипошто не сме бити уврштен међу свете. То је неприхватљиво и у историји незабележено. Ми пружамо чињенице и доказе, а они који одлучују, одлучиће по своме мишљењу. Ми веру не губимо… – наглашава патријарх Иринеј.
Иначе, у хрватској Пожеги јуче је почео дводневни састанак мешовите црквене комисије, а предвиђено је да на столу буде једна од најтежих тема – однос Степинца према СПЦ.
Делегацију СПЦ чине митрополит загребачко-љубљански Порфирије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ славонски Јован, епископ бачки Иринеј и некадашњи амбасадор Србије у Ватикану Дарко Танасковић.

Наредни састанак биће одржан у Подгорици, а последња шеста рунда крајем године у Риму, када треба да се саберу закључци рада ове комисије.
Упућени извори кажу да је мало вероватно да ће у тако кратком року бити могуће да се предоче сви докази „за“ и „против“ Степинца.

Покрстио 240.000 Србе, Рома и Јевреја
Алојзије Степинац био је врло близак усташком поглавнику и првом човеку злочиначке НДХ Анти Павелићу. Степинцу се на душу ставља да је насилно покрстио око 240.000 Срба, Рома и Јевреја.
Недавно су се појавила и сведочења људи који су га лично видели како је у Јасеновцу наводно лично клао српску децу.

 

 

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*