PATRIJARH IRINEJ: Republika Srpska nastala da se sačuva srpski narod od genocida!

0

Njegova svetost patrijarh Srpski Irinej blagoslovio je sve učesnike manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ i preneo blagoslove vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, sa kojim je u subotu, 10.09., prisustvovao obilježavanju 75 godina od formiranja najvećeg stratišta Srba u Drugom svetskom ratu – Jasenovca.

On je istakao da nema veće Božije radosti, ni radosti svih pravoslavnih velikodostojnika, od one da „vide braću zajedno“.

– Velika je radost videti da smo jedni sa drugima i da ćemo se, ako ne da Bog zatreba, zajedno braniti – rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je naveo da Srbi imaju mnogo prijatelja svuda u svetu, a da su Srbija i Srpska jedan narod.

On je naglasio da srpska zastava sa znamenjem krsta i četiri ocila govori da su Srbi često kroz istoriju bili podeljeni i da je to srpski narod skupo koštalo.

– Živimo u vreme podela. Razumemo i odobravamo da postoje partije, ali da one rade u istom cilju za dobrobit naroda. Neka među Republikom Srpskom i Srbijom vlada sloga i ljubav – poručio je srpski patrijarh.

On je naglasio da je Republika Srpska nastala da se sačuva srpski narod koji je, uz jevrejski, među najviše stradalim u istoriji čovečanstva.

– I tu mi stojimo da izvučemo istorijsku pouku da budemo jedinstveni. Nismo veliki, mi smo mali narod i možemo opstati samo ako budemo jedinstveni i složni. Stoga je moj i apel SPC da negujemo bratstvo – ono hrišćansko, pravoslavno. To nas je ujedinjavalo kroz celu našu istoriju. Neka to bude poziv i priziv – rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, Republike Srpska je nastala voljom sila koje su uvidele da je to dobro i što je podržala Srbija.

„Neki u Sarajevu su mi zamerili što sam rekao da je Srpska nastala promišlju Božijom da se sačuvamo i opstanemo kao narod u vremenu. Zato moramo dobro biti sjedinjenji i ujedinjeni. Zato želim srpskom narodu i onom koji je morao otići i onom koji je ostao da se vrati svom rodu, narodu, istoriji i kulturi – rekao je patrijarh Irinej.

Osvrnuvši se na referendum o Danu Republike Srpske, patrijarh je istakao da je potrebno odluku o tome prepustiti srpskom narodu u Srpskoj.

– A, Srbija kao majka i Pećka patrijaršija da to podrže – rekao je patrijarh Irinej.

On je naveo da mu lično nije jasno zašto Republika Srpska ne može da slavi svoj Dan Republike.

– To je slava o kojoj narod odlučuje i u koji niko ne sme da se meša. To je volja srpskog naroda da jedan dan posveti jednom svecu. Pozdravljamo odluku da 9. januar – Sveti Stefan proglase svojom slavom – rekao je srpski patrijarh.

POSTAVI ODGOVOR

*