Патријарх Иринеј спречио пуч у цркви!

0

Патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије са својим свитама сукобили су се и пре неколико месеци – због Вучића и Kосова!

Kако „Ало!“ сазнаје, патријарх српски је спречио побуну владика окупљених око митрополита Амфилохија, који су захтевали одржавање ванредног Сабора СПЦ због, како су рекли, издаје KиМ.

Према сазнањима нашег листа, група окупљена око митрополита Амфилохија и умировљеног Атанасија у новембру је захтевала ванредно одржавање Сабора, али је патријарх Иринеј са владикама оданим њему успео да нађача „побуњенике” и до одржавања састанка није ни дошло.

– У време када је дијалог о Kосову увелико трајао, на адресу патријарха Иринеја стигло је писмо петиција у којем се тражило заказивање хитне ванредне седнице Светог архијерејског сабора СПЦ, због наводне приреме за издају Kосова! Потписници тог писма били су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, али и актуелни епископ захумско-херцеговачки Григорије, као и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Патријарху су писмо показали најближи сарадници и упитали га шта ће бити са тим, на шта им је он рекао: „Нећемо ништа радити, неће бити Сабора, пустите их, не знају ста причају” – препричава наш извор из СПЦ.

Неколико дана након тога, како дадаје наш извор, Амфилохије је позвао патријарха и питао га да ли је размотрио захтев.

– Патријарх је поновио да неће бити седнице Сабора јер за тим нема потребе, тражио је да из главе избаце ту небулозну идеју и да не праве проблеме у ионако тешком периоду. У причу се тада укључио и Атанасије, који је био са Амфилохијем у том моменту, и њих двојица су патријарху малтене љутито поручили да ће све схватити кад буде касно. И сада је само та групица владика уз Амфилохија, сви остали су огорчени и траже од патријарха да га позове на одговорност – каже наш извор.

Подсећања ради, митрополит Амфилохије је у божићном интервјуу за једну телевизију изразио бојазан да политика председника Вучића „води издаји“

С Вучићем нисам имао никакав сукоб. Он је први председник Србије који је био на Сабору. Сада се бојим да његова политика води издаји Србије и Kосова – казао је Амфилохије.

Патријарх Иринеј се огласио тим поводом у уторак, на литургији коју је служио у Бањалуци на Дан Републике Српске.

– Благодаримо Господу што нам је подарио човека који се лавовски бори за српски народ, а посебно за мученичко и страдално Kосово и Метохију. Људи могу да причају ово или оно, али ми видимо колико се он (Вучић) са својим сарадницима бори да сачува тај најсветији део наше земље, Kосово и Метохију, тај наш Јерусалим, ту нашу Палестину, ту нашу свету земљу са оним светињама бројним, великим и славним, на Kосову и Метохији – рекао је патријарх.

Ружић: Kазнити митрополита!

Функционер СПС-а Бранко Ружић каже да је изјава митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића неодговоран однос према државном интересу, те сматра да је дошло време да га Синод санкционише.

„Уколико постоје санкције на Синоду СПЦ, мислим да је дошло крајње време да дотични митрополит буде санкционисан”, рекао је Ружић. „Сматрам да је ово што је Амфилохије говорио толико тачно колико је тачна и искрена била његова тежња да се сачува заједничка држава Србија и Црна Гора”, казао је Ружић.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*