ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Српски народ страдао највише у вијеку демократије

0

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да кроз цијелу историју српски народ није пострадао тако много као у 20. вијеку – вијеку демократије, образовања и културе, те оцијенио да се Србија за најмање 100 година неће опоравити од посљедица НАТО бомбардовања.

Патријарх је подсјетио на страдање српског народа и његових светиња током протеклих ратова у бившој Југославији, наводећи да је само у БиХ и Хрватској од 1991. до 1995. године оштећено или уништено 579 манастира или цркава.

„Да не говоримо о породицама које су протеране и о њиховим уништеним домовима“, рекао је патријарх за „Русију данас“.

Српски патријарх је изразио наду да ће братски руски народ помоћи Србији да задржи Косово и светиње на њему, истичући да су Срби без Косова као човјек без срца.

„На Косову су наше најважније светиње. У Другом светском рату са Косова је протерано 200.000 Срба, а после рата им је забрањен повратак. После бомбардовања 1999. године и мартовског погрома 2004. године протерано је 300.000 Срба. Многи би се вратили, али немају где, домови су им уништени или отети“, додао је патријарх.

Говорећи о посљедицама мијешања НАТО у унутрашње проблеме бивше Југославије, патријарх је рекао да је тај пакт нанио Србији штету већу од 100 милијарди долара, напомињући да су уништене фабрике, путеви, мостови, болнице, те да економски проблеми Србије, који и данас трају, почињу од бомбардовања.

Патријарх Иринеј је закључио да је Русија увијек подржавала српски народ, да је било момената када није могла да помогне, али да му ни тада ничим није нашкодила.

„И никада нас није бомбардовала, за разлику од наших западних пријатеља“, рекао је патријарх Иринеј и истакао да су Срби и Руси истокрвни народи и да су немогући непријатељски односи Србије и Русије.

СРНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*