ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ У ЉУБЉАНИ СРБИМА: Одржавајте добре односе са Словенцима

0

Патријарх српски Иринеј јуче је у Љубљани присуствовао отварању новоизграђеног парохијског дома православне цркве Светих Ћирила и Методија.

После разговора са православним верницима, који су стигли из целе Словеније, као и из Италије и Аустрије, патријарх је у цркви Кирила и Методија, која је у самом центру Љубљане, служио свету архијерејску литургију уз помоћ архијереја.

По завршеној литургији он је одржао говор великом броју верника на дворишту цркве и позвао их да посећују своју цркву и нови парохијски дом.

Он им је препоручио да поштују своју нову домовину и да са Словенцима одржавају добре односе, јер „Срби су са Словенцима увек били у добрим односима“.

Патријарх је, такође, позвао српски народ да поштују и остале житеље других вера, „јер смо сви божја деца и да нема разлике међу људима, ма које вере били“.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, као домаћин, захвалио је патријарху што је дошао у Словенију, где такође живе његови верници.

Отварању парохијског дома присуствовали су и представници српске амбасаде, амбасадор Зорана Влатковић и први саветник Ивана Јакшић Матовић, као и представници других вера који живе у Словенији.

Парохијски дом је подигнут на црквеном дворишту у самом центру Љубљане, поред познатог љубљанског парка Тиволи. У дому ће се одржавати све важније културне приредбе српских друштава, очекује се долазак српских писаца и музичких и позоришних група из Србије и Републике Српске који ће наступати за Србе и Словенце из целе Словеније. У Парохијском дому ће имати домицил и школа за учење српског језика и ћирилице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*