Патријарх Иринеј у посети Англиканској Цркви: Помозите нам око Косова

Патријарх српски Иринеј апеловао је данас у Великој Британији на поглавара Англиканске цркве Џастина Велбија да учини нешто да се питање Косова реши на праведан начин.

0

Патријарх српски Иринеј апеловао је данас у Великој Британији на поглавара Англиканске цркве Џастина Велбија да учини нешто да се питање Косова реши на праведан начин.

Патријарх Иринеј налази се у дводневној посети поглавару Англиканске цркве у Великој Британији, архиепископу кентерберијском Џастину Велбију, духовном вођи 80 милиона англиканаца, пренела је телевизија Храм.

„Српски домови су окупирани, српска земља отета, Срби који су остали на својој земљи и у својим домовима, када пођу на своје њиве, никада нису сигурни да ли ће се кући вратити. Пре пар година изашли су на њиву пшеницу да жању, тада су на њиви њих девет убили – и никада се није сазнало ко је то учинио”, рекао је Патријарх Иринеј англиканском поглавару, навела је ТВ Храм, преноси Танјуг.

Иринеј је истакао да је живот Срба на Косову тежак и несигуран, и да се свакодневно дешавају злочини, убиства и паљења српских кућа, а да се никада не открије ко је то учинио.

Српски патријарх је подсетио да је на Косову и Метохији од 1999. године спаљено и уништено 137 православних цркава и манастира, и да су монаси у српским светињама ограничени у кретању, скрећући пажњу и на услове у којима живе монаси у манастиру Високи Дечани.

„На Косову постоји манастир Дечани. Монаси су ограничени у кретању, али никада нису имали тако бројно монаштво као што сада имају. Наши манастири су наше оазе које чувају Косово и онај преостали народ српски на Косову и Метохији”, рекао је патријарх српски Иринеј, а преноси Телевизија Храм.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*