Патријарх Иринеј: У посту се лишити не само мрсне хране, него и рђавих мисли и дела

0

Није довољно лишити се мрсне хране, ако се не лишавамо рђавих мисли и дела, каже патријарх српски Иринеј поводом почетка Божићног поста.

Он је навео да „пост треба да нас опомиње на покајање, на виша размишљања о себи – да исто онако како се лишавамо мрсне хране, да се чувамо и лишавамо рђавих мисли јер, прво се у човеку роди мисао, па се после мисли реализује дело“.

– Дакле, да се чувамо рђавих мисли, да би се сачували рђавих дела. Да сачувамо и своје очи и свој ум од свега онога што нас од Бога удаљује, а да се држимо заповести Божјих и онога чему нас учи Јеванђеље – истакао је патријарх Иринеј, преноси ТВ „Храм“.

Он је навео да „Богу треба да се приближимо својим животом, јер хришћанство није нека теорија или неки философски правац, него је хришћанство живот“.

– Kада живимо како нас Црква учи, како нас Јеванђеље учи – онда смо хришћани. А не да се хвалимо: Ја верујем! Или ја славим! – како ми Срби то обично кажемо и тиме сматрамо да смо све испунили. Морамо живети хришћанским животом – нагласио је патријарх српски.

Он је рекао да је о томе какав је то хришћански живот, човеку „Господ дао прилику да научи од светих који су Богу угодили“.

– Имамо Светог Саву, Светог Симеона, Светог Василија Острошког, Светог Прохора Пчињског и безброј светитеља и угодника Божјих на које можемо и треба да се угледамо како су они живели и Богу угодили и како их је Господ прославио не славом овога света, јер она је пролазна, него вечном бесмртном славом, славом у Господу нашем – поручио је патријарх Иринеј.

За православне вернике у понеђељак, 28. новембра, почео је шестонедељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу.

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако верник на крају шестонедељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

 

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*