Патријарх Иринеј за руске медије: За опоравак земље требаће нам сто година

0

„Нато је бомбардовањем нанео штету Србији већу од 100 милијарди долара, а економски проблеми Србије почели су од напада те алијансе 1999“, рекао је патријарх српски Иринеј

Србија се неће опоравити од бомбардовања НАТО у нареднх 100 година, рекао је патријарх Иринеј за руско издање „Раша тудеј“.

Блиц преноси и да је говорећи о последицама мешања НАТО у унутрашње проблеме бивше Југославије, патријарх рекао како нам је тај пакт нанео штету већу од 100 милијарди долара.

„Уништили су наше фабрике, путеве, мостове… Чак су бомбардовали и болнице. Нанета нам је огромна штета“, рекао је и додао да економски проблеми Србије, који и данас трају, почињу од бомбардовања.

„За опоравак зенље требаће нам најмање 100 година“, изјавио је патријарх.

Он се осврнуо и на страдање СПЦ током ратова у бившој Југославији.

„Пођеднако су нападали и народ и светиње тог народа. Само у БиХ и Хрватској од 1991. до 1995. године оштећено је или уништено 579 манастира или цркава. Да не говорим о породицама које су протеране и о њиховим уништеним домовима“, рекао је он.

Изразио је наду да ће нам „братски руски народ помоћи да задржимо Kосово и светиње на њему“, али и да „високо цени пријатељство са Русијом која је увек помагала Србима“.

„Словенски народи треба да се држе заједно. Само јединствени можемо да се суочимо са проблемима савременог света“, рекао је Иринеј.

Поглавар СПЦ рекао је и да сарадња Српске и Руске православне цркве заснована на дубоким историјским везама два народа.

„Ми смо истокрвни народи. Поред тога, контакти наше две цркве почели су још у 12. веку. И отада наши односи само јачају“, рекао је и додао да је Русија увек подржавала српски народ и зато су немогући непријатељски односи две државе.

„Живимо у времену када многи критикују наше односе са Русијом. И сваки пут им одговоримо: никада нисмо ратовали против Русије, која је увек била наша подршка и нада. Било је момената када Русија није могла да нам помогне, али ни тада нам ничим није нашкодила. И никада нас није бомбардовала, за разлику од наших западних пријатеља“, појаснио је.

 

 

Недељик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*