Patrijarh Irinej za ruske medije: Za oporavak zemlje trebaće nam sto godina

0

„Nato je bombardovanjem naneo štetu Srbiji veću od 100 milijardi dolara, a ekonomski problemi Srbije počeli su od napada te alijanse 1999“, rekao je patrijarh srpski Irinej

Srbija se neće oporaviti od bombardovanja NATO u narednh 100 godina, rekao je patrijarh Irinej za rusko izdanje „Raša tudej“.

Blic prenosi i da je govoreći o posledicama mešanja NATO u unutrašnje probleme bivše Jugoslavije, patrijarh rekao kako nam je taj pakt naneo štetu veću od 100 milijardi dolara.

„Uništili su naše fabrike, puteve, mostove… Čak su bombardovali i bolnice. Naneta nam je ogromna šteta“, rekao je i dodao da ekonomski problemi Srbije, koji i danas traju, počinju od bombardovanja.

„Za oporavak zenlje trebaće nam najmanje 100 godina“, izjavio je patrijarh.

On se osvrnuo i na stradanje SPC tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

„Pođednako su napadali i narod i svetinje tog naroda. Samo u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine oštećeno je ili uništeno 579 manastira ili crkava. Da ne govorim o porodicama koje su proterane i o njihovim uništenim domovima“, rekao je on.

Izrazio je nadu da će nam „bratski ruski narod pomoći da zadržimo Kosovo i svetinje na njemu“, ali i da „visoko ceni prijateljstvo sa Rusijom koja je uvek pomagala Srbima“.

„Slovenski narodi treba da se drže zajedno. Samo jedinstveni možemo da se suočimo sa problemima savremenog sveta“, rekao je Irinej.

Poglavar SPC rekao je i da saradnja Srpske i Ruske pravoslavne crkve zasnovana na dubokim istorijskim vezama dva naroda.

„Mi smo istokrvni narodi. Pored toga, kontakti naše dve crkve počeli su još u 12. veku. I otada naši odnosi samo jačaju“, rekao je i dodao da je Rusija uvek podržavala srpski narod i zato su nemogući neprijateljski odnosi dve države.

„Živimo u vremenu kada mnogi kritikuju naše odnose sa Rusijom. I svaki put im odgovorimo: nikada nismo ratovali protiv Rusije, koja je uvek bila naša podrška i nada. Bilo je momenata kada Rusija nije mogla da nam pomogne, ali ni tada nam ničim nije naškodila. I nikada nas nije bombardovala, za razliku od naših zapadnih prijatelja“, pojasnio je.

 

 

Nedeljik

POSTAVI ODGOVOR

*