Патријарх Иринеј захвалио Русији на великој љубави према Србима

0

Патријарх Иринеј примио је јуче у Патријаршији у Београду делегацију из Руске Федерације коју је предводио академик Мухин, саопштено је данас из Српске православне цркве.

Академик Мухин поднио је детаљан извештај Његовој светости о радовима на мозаику у калоти куполе, приказавши велики број фотографија из атељеа у Москви.

Тренутно је у атаљеу упослено око 100 мозаичара који свакодневно вриједно раде, наводи се у саопштењу.

Мухин је истакао да је, упркос томе што тек предстоји уговарање мозаика у подкуполном дијелу и у олтару, он отпочео са разрадом и тих композиција.

Академик Мухин изразио је жељу да Храму Светог Саве донира мозаик у лунетама изнад западног улазног портала и представио приједлог рјешења за ову позицију.

Патријарх Иринеј захвалио је члановима руске делегације на пожртвованости и великој љубави коју имају према српској Цркви и српском народу.

Руску делегацију чинили су и директор Музеја савремене уметности у Москви Манана Попова, Димитриј Малишев и протојереј Виталиј Тарасјев.

Пријему су присуствовали и главни инжењер градње Храма Светог Саве Милан Глишић, главни архитекта Храма Светог Саве ђакон Мирослав Николић и ђакон Александар Прашчевић из Одељења за међуцрквене послове Светог архијерејског синода

 

 

Срна

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*