Patrijarh Kiril: Korupcija je teška duhovna bolest

0

„Korupcija je verovatno jedno od najozbiljnijih iskušenja u državnoj službi na svakom nivou,“ – istakao je Njegova Svetost patrijarh Kiril u svom govoru pred poslanicima Državne dume 26. januara.

„Posebno bih želeo da istaknem: Pravoslavlje je nespojivo s moralnim relativizmom, koji se u savremenom društvu ispoljava i u vidu korupcije. Korupcija je teška duhovna bolest. Čovek ne može biti zaista verujući, ići u hram, učestvovati u parohijskom, pa čak i društveno-crkvenom životu, a pritom uzimati mito ili se bogatiti zahvaljujući nepoštenim finansijskim operacijama. Bog od nas očekuje da promenimo svoj život, a ne da dajemo formalne priloge za crkvene potrebe. Bog se ne može kupiti milostinjom. Njemu je potrebno da se čovek popravi, da njegova žrtva bude simbol istinskog pokajanja za učinjene grehove,“ – istakao je patrijarh.

Dana 26. januara 2017. godine Njegova Svetost patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril izložio je referat na otvaranju V Božićnih parlamentarnih susreta, koji su organizovani u Državnoj dumi Federalne skupštine Ruske Federacije u okviru XXV Međunarodnih Božićnih obrazovnih predavanja „1917-2017: lekcije stoleća“.

PRAVOSLAVIE

POSTAVI ODGOVOR

*