Patrijarh Kiril: Pobeđuje onaj ko nema zlobe u sebi!

0

Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril, tokom susreta sa učesnicima festivala „Vera i Slovo“, odgovarajući na pitanje o tome kako zadobiti „smirenje“ u uslovima informacionog rata, primetio je da je neophodno ne dopuštati zlobu prema svom suparniku.

„Duboko sam ubeđen da ljubav prema neprijateljima označava odsustvo zlobe. Ne morate se složiti,-niko ne ograničava vašu slobodu da komentarišete, kritikujete, objašnjavate svoju tačku gledišta,-ali se ne treba trovati zlobom“-izjavio je patrijarh.

„Odsustvo zlobe dozvoljava da se u bilo kom trenutku sa žestoke diskusije pređe na miran razgovor, i to prirodno. To je izuzetno stanje duše-kada čovek oseća slobodu od spoljnih uticaja“-nastavio je Predstojatelj Ruske Pravoslavne Crkve.

Prema rečima Patrijarha Kirila, onaj ko ima zlobe u sebi i gubi samokontrolu, uvek gubi. Pobeđuje onaj ko nema u sebi zlobe.

„To je borba protiv krvi i mesa, boj se odvija na duhovnom nivou. Svako ko svojom zlobom razrušava naš unutrašnji svet i seje istu u naše srce, pobeđuje nas. Gospod nam, svojom zapovešću o ljubavi prema neprijateljima, daje silu da budemo slobodni od uticaja, da letimo kao ptice, iznad tih konflikata“,-objasnio je on.

„Branićemo svoju tačku gledišta i ići napred, ali nećemo da povređujemo svoje unutrašnje stanje i ciljno uništavamo svoju ličnost. Hrišćanstvo je velika sila, koja pomaže čoveku da bude srećan, jer je sreća stanje našeg srca“, – zaključio je Patrijarh Moskovski i sve Rusije.

U okviru festivala „Vera i Slovo“ susretu su prisustvovali učesnici Kongresa specijalista za crkveno-društvene i crkveno-državne odnose, kao i učesnici Konferencije „Popularizacija kulturnog nasleđa Rusije i tradicionalnih vrednosti među mladima, posredstvom pravoslavih medija“, kako je rečeno iz Sinodalnog odeljenja za odnose između Crkve i društva i medijima.

 

 

Pravoslavie.ru

POSTAVI ODGOVOR

*