PATRIJARH PAVLE: Kosovo je lice našeg identiteta!

0

U dubinama našeg Predanja, Kosovo i Metohija nam se ukazuju kao samo lice našeg identiteta, hrišćanske vere i svetosavskog karaktera, vere koju je narod primio i njome živeo, u ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Ta ista svijest, da se posluži Bogu i rodu, pokretala je ne samo moćne i bogate, kraljeve i velmože,  da podižu crkve i manastire, nego i prosti narod da ih gradi i ponovo, iz ruševina i pepela, obnavlja i podiže.

Tako se davno pre Kosovskog boja naš narod učio i upućivao nebeskom poimanju života i smrti. Pripadajući narodu sa takvim shvatanjem, sveti Knez Lazar samo je potvrdio važnost toga opredeljenja: rađe i nestati kao ljudi, nego opstati na neljudi; za nas drugog izbora nema: bolje i mrtav čovek nego živ nečovek. Jer čovek i mrtav nije mrtav pred Bogom živim. Pred Njim je mrtav nečovek i dok hoda i gazi po ovoj zemlji.

I danas, kada su nad Kosovom i Metoijom nadvili crni oblaci, treba podsetiti i sebe i druge na istinu da nas niko nije pitao hoćemo li se roditi u ovom ili onom narodu, na ovom ili onom tlu. Za to nemamo ni zasluge, ni krivice. Ali, da li ćemo opstati kao ljudi ili neljudi, to zavisi od nas, kao što od nas zavisi i da li ćemo opstati i pred Bogom i pred čovječanstvom.

(patrijarh Pavle u predgovoru za knjigu „Zadužbine Kosova“, 1987. godine)

Magazin – Sedmica

POSTAVI ODGOVOR

*