ПАТРИЈАРХ шаље комисију да испита ТУЧУ између ФИЛАРЕТА и РАKИТЕ!

0

Испада да само бог зна шта се десило у манастиру Дубница, јер овоземаљских верзија има много…

Бура око туче која је избила у 2. јула у Епархији милешевској, када су се потукли умировљени владика Филарет и садашњи епископ те епархије Атанасије Ракита, још се не смирује.

И док Филарет до детаља препричава окршај и наводи да га је Атанасије чак у два наврата вукао за браду и гурао док је он стајао с рукама подигнутим увис, Атансије тврди да је тог понедељака, када се окршај догодио код Филарета, био у пријатељској посети, односно да би се уверио да је он добро и да му ништа не фали.

Да ситуација буде луђа, трећа верзија ове приче стиже из канцеларије Епархије милешевске, којом се демантују и Филарет и Ракита. У саопштењу које су издали тврди се, наиме, да у понедељак, 2. јула у манастиру Дубници, где се сукоб догодио, нису били ни Филарет ни Атанасије.

„Поменуте оптужбе су неосноване из простог разлога што они, који тврде да су били присутни у манастиру Дубници у поподневним часовима 2. јула 2018, ту заправо нису ни били, те због тога сматрамо да је излишно даље говорити на ову тему“, тврди се у саопштењу, што се тотално коси са Филаретовом верзијом у којој он наводи да постоји много сведока који су све видели, свештеника, али и верног народа од кога га је, наводно, било срамота.

Ову конфузну и помало комичну ситуацију могао би пак да донекле распетља патријарх Иринеј, поглавар СПС-а, који је, како сазнајемо, одлучио да пошаље независну комисију у Милешеву, састављену од владика и свештеника, који ће имати јасан задатак да утврде шта се тачно десило. Али, како каже наш извор из СПЦ-а, и то је под великим знаком питања…

– Kомисија ће испитати и једног и другог владику, актере срамотног догађаја и сведоке који су били тамо. Али, сад је главно питање ко ће бити у тој комисији, будући да се врх СПЦ-а поделио. Љути ривали и вође два највећа табора у СПЦ, Амфилохије и Иринеј бачки, и овог пута су на супротним странама. Амфилохије је на страни Атанасија, он је иначе и иницирао Филаретову смену, а Бачки је на страни Филарета. Главно је питање од којих владика ће та комисија бити састављена, односно из чијег табора ће владике преовладати – каже наш извор.

Броје фанове као ријалити звезде

Најпре вербални, а потом и физички сукоб, који је избио између Филарета и Атанасија, настао је због различитих погледа на проблеме у Епархији милешевској, али они су се расправљали, како сазнајемо, и око тога кога народ у епархији више воли и поштује, односно који од њих двојице има више фанова.

 

alo

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*