Patrijarh u Banjaluci: Srpska je srpsko nacionalno i duhovno biće i – delo Božije

STVORENA JE DA SAČUVA SRPSKI NAROD NA PROSTORIMA KOJI SU ZALIVENI KRVLJU I UTEMELJENI NA KOSTIMA

0

NJEGOVA svetost patrijarh srpski Irinej poručio je sinoć u Banjaluci da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je delo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima.

Patrijarh Irinej istakao je da je to istorijska činjenica koju moramo poštovati i čuvati, i uvek se sećati onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer drugog greha nisu imali.

„Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje. Mi smo religija krsta. Idemo za Hristom, nosimo njegov Krst, onaj koji je Gospod nosio na Golgoti. Ali, posle krsta postoji vaskrsenje čemu se nadamo”, rekao je patrijarh Irinej, nakon što je u Hramu Svete Trojice služeno mnogoljetstvije patrijarhu.

Srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Hristovog Rođenja – Božića sa srpskim narodom u Srpskoj:

„Hristos je osmislio naš život i postojanje na ovoj planeti i ukazao nam šta je smisao našeg života i življenja”.

Episkop banjalučki Jefrem rekao je da su politički protivnici srpskog naroda na različite načine pokušali da nasrću na srpsko duhovno biće, ospore mnogo šta, pa i slavu.

„Bez slave nema Srbina pravoslavca. Očigledno da su se preračunali, da nisu računali da postoji takav otpor i želja da produžimo, da budemo to što jesmo i ko jesmo i da slavimo svoju slavu. Slavićemo je i dalje”, poručio je vladika Jefrem.

On je dodao da će slavlja biti, bez obzira na formalnosti, odnosno da li se zvao sekularni ili neki drugi praznik.

„Za nas je uvek duhovni praznik Sveti arhiđakon Stefan, prvi Hristov mučenik i svedok”, rekao je vladika Jefrem. On je zahvalio patrijarhu Irineju što je došao da svojim prisustvom uveliča ovaj praznik i pozvao ga da blagoslovi narod u Srpskoj, narod koji ga voli, poštuje i priznaje.

Patrijarha Irineja dočekao su i episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, potpredsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar prosvete i kulture Dane Malešević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić.

Patrijarh Irinej služi u 9.00 časova u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

FAKTI

POSTAVI ODGOVOR

*