Патријарси Вартоломеј и Иринеј служили литургију стадалима у логору Јасеновац

0
10.09.2016., Jasenovac - Carigradski patrijarh Bartolomej I posjetio je Jasenovac. Nakon liturgije koju je predvodio zajedno sa srpskim patrijarhom Irinejom posjeio je spomen podrucje. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Васељенски патријарх Вартоломеј и српски патријарх Иринеј служили су данас, другог дана посете Српској православној цркви у Хрватској, литургију страдалима у усташком логору Јасеновац и посетили спомен подручје логора.

На литургији у православној цркви у Јасеновцу Вартоломеј је рекао да су древни српски православци и јасеновачки новомученици, хероји и свеци целога православља, пренела је агенција Хина.

Он је навео да је у Јасеновцу страдало на стотине хиљада његове православне браће и позвао вернике да никад не заборављају своје мученике, који никад не могу да буду повод за освету него за мир.

Литургија је почела истицањем податка о 700.000 српских жртава у логору Јасеновац, наводи Хина, а присуствовали су јој, уз патријарха Иринеја, и бројни епископи из Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, међу којима епископ Амфилохије и загребачко-љубљански Порфирије, као и представници српске мањине у Хрватској Милорад Пуповац и Војислав Станимировић.

Патријарх васељенски потом се заједно са свештенштвом СПЦ упутио на освештање обновљеног епископског двора у Пакрацу.

Вартоломеј је јуче стигао у Загреб где је отворио научну конференцију СПЦ под називом „Новомученици: Перспектива 2“ која је одржана у Српској православној гимназији „Катарина Кантакузина Бранковић“.

Потом се састао са одлазећим хрватским премијером Тихомиром Орешковићем

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*