ПАТРИК БЈУКЕНЕН: Трампов културни рат

0

Делује да се Трамп осећа удобно у одбрани ставова, веровања и вредности људи који су га довели на место председника

Како би присуствовао утакмици Индијанаполис Колтса, на којој се легендарни Пејтон Менинг пензионисао, потпредседник САД и бивши гувернер Индијане Мајк Пенс долетео је из Лас Вегаса. С њим је на стадиону била супруга Карен, која је, кад је интонирана америчка химна, у Менингову част обукла дрес са бројем 18.

Брачни пар Пенс стајао је мирно са рукама на срцима, док је десетак играча клуба San Francisco 49ers-а клекло на колена. Кад се интонирање химне окончало, Пенс је напустио стадион, а његова лимузина га је одвезла до аеродрома како би одлетео у Лос Анђелес.

„Какав трик! Овај пут авионом коштао је пореске обвезнике 250.000 долара“, експлодирало је у медијима који нису били у тој мери критични према милионским излетима Мишел Обаме, Саше и Малије.

Председник је стао у одбрану Пенса, објавивши на Твитеру: „Захтевао сам сам од потпредседника Пенса да напусти стадион уколико било који играч клекне“. У Пенсовом саопштењу је стајало: „Напустио сам данашњу утакмицу Колтса зато што председник Трамп и ја нећемо подржати ни један скуп који вређа наше војнике, нашу заставу или нашу националну химну“.

Будући да је Пенс приликом напуштања конференцијске сале рекао да се неће задржати дуго, чини се да овај излазак није био у потпуности спонтан. Посебно имајући у виду да је ова утакмица била убележена у Пенсов календар недељама. Шта нам ова епизода говори?

ТРАМП ОДБИЈА КАПИТУЛАЦИЈУ
У културним ратовима Трамп је одбио компромис или капитулацију, и одлучио да брани терен на коме стоје његове најлојалније присталице. Пример: Док је Вашингтон пост извештавао да су се Остин, Сијетл, Сан Франциско и Денвер придружили Лос Анђелесу у акцији замењивања Дана Колумба (празник којим се обележава Колумбово откриће Новог света; прим. прев) даном америчких староседелаца, Трампов проглас поводом Дана Колумба био је прожет тињајућим пркосом.

„Пре 525 година Кристофер Колумбо је окончао амбициозан и смео пут преко Атлантског океана до Америке. (…) Тим изузетним подвигом, који се у то доба није могао поредити ни са чим, покренуо је еру истраживања и открића. Континуирано пристизање Европљана у Америку је био трансформативни догађај који је променио курс људске историје и створио темељ за иградњу наше велике нације“.

Колумбо је, говорио је Трамп, био „искусан морепловац и човек вере, чији подвиг је спојио континенте и инспирисао многе људе да теже својим сновима и амбицијама – чак и кад се суоче са сумњама и несрећама“.

Адмирал Океана је био „грађанин града Ђенове, у данашњој Италији, и он је представник богате историје доприноса итало-америчких односа нашој великој нацији. Италија је за нас веран савезник и поуздан партнер“, рекао је Трамп.

Његов проглас је у потпуности игнорисао америчко домородачко становништво. Како је на то реаговао CNN? Не најбоље.

„Трампови хвалоспеви Колумбу занемарују мрачну историју“, био је њихов наслов. Поднаслов је изгледао овако: „Без обзира на болести и ропство који су исковани Колумбовим путешествијем, или на чињеницу да он заиста није открио Нови свет“.

indianapoliscolts national anthem ap jt 171008 4x3 992Овај Трампов проглас затворио је недељу у којој је председник вратио мандат Обамакера, који захтева од послодаваца и институција да, противно религијским уверењима, обезбеде пилуле за абортус и друга контрацептивна средства запосленима. Верске групе су то поздравиле, док je ACLU (Америчка унија за грађанске слободе; прим.прев) побеснела. Жесток пркос наметању политичке коректности, дакле, само је додатно ојачао базу која стоји иза Трампа.

Американци почињу да прихватају нашу нову реалност: есенција нације постају завет предака, морал, вера, култура, историја, хероји. Ми више заиста нисмо једна нација и један народ.

NFL ЈЕ КАСНО СХВАТИЛА ПОРУКУ
Читавог викенда су гледаоци кабловских канала били засипани ерупцијом самопоштовања и кукњавом верних следбеника фудбалера Колина Кеперника, „свеца заштитника“ San Francisco 49ers-а, који је клекао из протеста према полицајцима расистима у показној вежби усмереној ка првом амандману и праву да се протестује.

Трампове присталице су као одговор на ово поручиле: „Можда у складу са првим амандманом имате право да не поштујете нашу заставу или је чак спалите, али немате право да нас терате да вас слушамо, поштујемо, купујемо карте за ваше утакмице или вас гледамо недељом“.

Смањио се број људи који гледају утакмице америчког фудбала на телевизији или им присуствују на стадиону, а самим тим су и спонзори у све мање заинтересовани за њих. Чини се да је NFL заједница касно схватила поруку.

Џери Џонс, власник једне од највреднијих франшиза у лиги, поручио је играчима да они који не покажу поштовање према државној застави тог дана неће играти за Далас Каубојсе. „Председникова дужност је да нас уједини, а не да нас подели“, главна је мантра наших елита. Да, то су оне елите које још од 60-тих година теже да наметну друштвену, моралну и културну револуцију за коју амерички народ никад није гласао и која нас је до сада неповратно поделила.

kolinkapernikНазовите то жалосним ако желите, али делује да се Трамп осећа удобно у одбрани ставова, веровања и вредности људи који су га довели на место председника. Он не узмиче пред политичким сукобима.

Стандард
 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*