Пауновић: Дуга историја пријатељских српско-руских односа

0

Огроман је допринос Руса српској култури и генерално друштву, изјавила је данас директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић на XI регионалној конференцији руских сународника који живе у 27 европских земаља.

Она је подсетила на дугу историју пријатељских српско-руских односа и указала да су хиљаде професора универзитета, архитеката, инжењера и других стручњака 1920-их година дошли у Србију и у сваком погледу је обогатили – од архитектуре, преко балета до универзитета.

„Сарадња наших земаља и наших Влада, као и деловање великог броја културних, привредних и других удружења доприносе да наши односи буду још ближи. Кроз историју међусобних односа смо показали колика је повезаност наших братских народа важна и колико желимо да је негујемо и јачамо“, навела је Пауновић.

Према њеним речима, у Србији убедљиво преовладавају идеје суживота, међусобног уважавања и поштовања права на различитости.

„Наш етнички мозаик заиста се са правом може назвати сложним. То јесте права реч. Упркос огромним искушењима у претходним деценијама Србија је успела да сложно са својим грађанима, већином и мањинама, сачува своју разноликост, своју мултикултуралност и различитост. Тај однос српског народа према различитом је наш велики капитал“, оценила је Пауновић.

Она је упознала учеснике конференције да Србија има напредан правни оквир који на веома добар начин регулише заштиту права националних мањина и то је чињеница на коју смо, ми у Србији, веома поносни, додала је Пауновић.

„Стални напредак Србије у области унапређења и заштите права националних мањина, који је из године у годину присутан, говори нам да смо развили успешан механизам који је потребно чувати, али и стално унапређивати“, истакла је Пауновић.

Она је указала да у Србији живи око седам милиона грађана, а од тог броја око 13 одсто су припадници националних мањина.

„Имамо 21 национални савет националних мањина. Поносни смо што преко 60.000 деце има наставу на свом матерњем мањинском језику. Влада Србије сарађује са националним саветима као њихов искрени и поуздани партнер“, закључила је директорка Канцеларије.

Данас, можда више него икада, постоји потреба да још више сарађујемо у областима које су од виталног значаја за наше земље. Србија и спрски народ подржавају сваку иницијативу која има за циљ промоцију дијалога и даље јачања наше сарадње, закључила је Пауновић.

Конференцији су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин, помоћник градоначелниика Града Београда Борко Милосављевић, представници МСП-а Русије, посланици руског парламента, представници градских власти Москве и Санкт-Петербурга, као и чланови Координационог савета руских сународника Србије.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*