Пауновић: Свака четврта особа у Србији старија је од 60 година

0

Свака четврта особа у Србији старија је од 60 година и број старих се стално повећава, рекла је директорка Kанцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Она каже да је Влада Србије у фокус ставила три теме, јачање концепта активног старења, борба против дискриминације и економско оснаживање старих.

– Старе осеобе су често дискриминисане, рецимо, у остваривању права на здравствену заштиту, социјалну помоћ. Политика владе у овој области је зацртана у дугорочном периоду – рекла је Пауновић за РТС.

Она је, поводом Светског дана старих, појаснила да је код дискриминације најдужи пут до тренутка пријављивања, а да када се то деси проблем се брзо решава.

– Стари људи се тешко одлуче да пријаве дискриминацију, због срамоте или неинформисаности. То могу пријавити било којој служби – каже она.

Додаје да је потребна већа међугенерацијска солидарност, да млади разумеју старе, да схвате да ћемо сви ми једном бити стари.

Говорећи о насиљу над старима она је нагласила да су насилници обично блиски чланови породице партнери, деца, унуци.

Вулин: Србија да буде земља међугенерацијске солидарности

У Србији и свету данас се обележава 1. октобар, Међународни дан старијих особа, а министар Александар Вулин поручује да Србија мора да буде земља међугенерацијске солидарности, као и да ће се наставити са подршком старијим особама и побољшавањем њиховог материјалног положаја.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је Тањугу да је Србија у светском врху по броју обухвата пензијама, односно, да више од 81 одсто најстарјих суграђана има неки облик пензионе заштите што је у светском врху.

“Србија има значајан број старијих. Старење је тренд у читавом свету и зато то не сме да буде казна већ важан део живота у коме сумирамо неке ствари, али и део живота у коме настављамо да радимо и учимо“, истакао је Вулин додајући да Србија не сме да буде земља међугенерацијског сукоба.

Kако каже, зато се Министарство рада определило да идућу годину прогласи годином међугенерацијске солидарности и промовише конкретне примере како унапредити положај старијих – од активног старења у смислу учења и даљег наставка учешћа у животу до побољшања квалитета живота када су у питању институције које брину о старијима, али и повећања пензија и веће заштите у сваком облику.

“Србија не сме да осећа сукоб између младих и старијих. Они су једно“, поручио је Вулин наводећи да су нам старији оставили све оно на чему градимо сопствени живот.

Према његовим речима, за то морамо да покажемо колико је наша захвалност велика.

Истиче и да су нам старији показали да су својим пожртвовањем, стрпљењем, упорношћу били у стању, када је било најтеже овој земљи, да се одрекну дела оног што су зарадили и створили да би помогли будућим генерацијама.

“Зато ће се наставити са подршком старијима било да су у питању услуге у заједници, боље уређени и одржавани домови за старе или, оно што сваком старијем највише треба – добра, сигурна и стабилна земља у којој ће њихова деца и унуци моћи добро и мирно да живе“, рекао је Вулин.

Међународни дан старијих особа установљен је 1990. године резолуцијом Генералне скупштине УН, а обележавање тог празника има за циљ подизање свести о проблемима који погађају старе, као што су занемаривање и злостављање.

То је и дан захвалности старијим особама за допринос који дају друштву.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*