Павел Дорохин: Генерал умире и никог није брига

0

Делегација из Русије коју је предводио председник Комитета Русије за заштиту генерала Младића, руски посланик Павел Дорохин шокирана је здравственим стањем бившег команданта ВРС.
Дорохин каже да је Младић у односу на пре две године када га је видео, драстично лошије и да му се стање сваким даном погоршава.

– Ово је наша четврта посета генералу. Дошли смо да морално подржимо Младића, да проценимо његово здравствено стање и разрадимо даље кораке за његову заштиту и фактички спасавање. Постоји директна и реална опасност по живот генерала Младића, што нам је и сам Младић потврдио у разговору. Он је директно рекао да га десна страна тела – груди, рука и нога, стално боле и да лоше раде. Уопште узевши, он је изгледао горе него пре две године, када смо били последњи пут – рекао је Дорохин.

Он је казао и да је лечење генерала Младића крајње хаотично.

– Лекови којима га лече су неспојиви једни са другим, дневно му се периодично даје и по 20 таблета, а при томе нико му не говори какве су то таблете. Ми смо узнемирени да ће такво лечење да изазове погоршавање његовог здравља – рекао је Дорохин и најавио да ће се овај Комитет поново обратити властима Русије како би се поново затражило Младићево привремено пуштање на слободу и пребацивање на лечење у Москву.

– Фактички, у новим околностима, можемо поново затражити да он хитно буде упућен на испитивање и лечење у Русију, у супротном активности Трибунала никако не могу да се назову хуманим – објаснио је Дорохин.

У делегацији која је посетила Младића била је и академик Јелена Гускова која је подсетила да су сви очекивали да ће Хашки трибунал одобрити последњи захтев за његово лечење у Русији.

– Његов долазак у Москву је био веома добро припремљен. Генерала Младића је чекала припремљена соба у Националном научно-практичном центру за кардиоваскуларну хирургију Бакуљев, а доктори су били спремни да га приме на лечење у било које време. Били смо сигурни да ћемо моћи да га извучемо напоље јер је из Хашког трибунала, према медицинским индикацијама, пуно људи пуштено пре доношења пресуде – навела је Гускова.

Војник до крајаПавел Дорохин је казао да је Младић храбар човек који чак ни своје адвокате не жели да обавештава о погоршаном здравственом стању.
– Он је војни командант, заповедник и за њега је изузетно тешко да призна своју слабост. Он има сасвим другу врсту моралних вредности – рекао је Дорохин и подсетио да је Младић и 2012. године када су га посетили чланови Комитета казао да му ништа није потребно и да пруже помоћ другим хашким притвореницима како би он остао последњи Србин који ће отићи из те тамнице.

Дарко Младић каже за „Вести“ да није зачуђен изјавама руске делегације, јер одражава праву слику здравственог стања његовог оца.

– Већ више пута смо указали да се здравствено стање мог оца континуирано погоршава. Наши доктори – вештаци су током његовог прегледа и увида у начин лечења установили грубе пропусте укључујући и да прима лекове који су међусобно неспојиви – каже Младић.

На питање да ли очекује већу помоћ Русије, Дарко Младић каже да ће се обратити не само њима, већ и властима у Србији и Републици Српској, а затим и међународним институцијама како би се његовом оцу омогућило адекватно лечење.

Гускова: Пресудом се аболира НАТО

Коментаришући најаву да ће у новембру генералу Младићу бити изречена првостепена пресуда, Јелена Гускова оцењује да је за Хашки трибунал генерал „човек кога треба осудити“.
– Покушава се доказати теза да су Срби кривци за догађаје из 90-их. Ако се докаже да су Срби кривци за сукоб, онда се оправдава агресија НАТО-а без одлуке Савета безбедности УН против Југославије 1999. године. До данас се легитимитет деловања НАТО-а доводио у питање, а овако ће испасти да су потези НАТО-а били оправдани, пошто су кажњавали кривце. Ово све има озбиљну политичку позадину како за формирање Трибунала, тако и за његову необјективну делатност – казала је Гускова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*