ПАВKОВИЋ: Kако је Младић одбрусио Милошевићу, шта је саветовао Ђинђића

0

Бура око седмочасовног интервјуа Небојше Павковића који је дао у затвору у Финској не стишава се и даље.

Некадашњи начелник генералштаба Војске Југославије у интервјуу датом за Балкан Инфо присетио се једног сусрета са мајком, открио шта је Ратко Младић поручио Слободану Милошевићу, шта је саветовао Зорана Ђинђића.

О МАЈЦИ

„Kад сам обилазио болесну мајку у априлу када је бомбардован Алексинац. Ноћу сам дошао и затекао мајку. Била је непокретна, стара. Увек је плакала и бринула се“, рекао је Павковић.

Истакао је да јој је те ноћи рекао да су Југославију напали агресори и да морамо да се бранимо.

„Морамо да се бранимо. Она је питала а зашто баш ја… Па рекох мајка ја сам школован за то, тако сам васпитаван. И онда сам јој рекао – Тамо сам где јесам, отишао сам и питање је да ли ћу се вратити. И тада је престала да плаче.“

МЛАДИЋЕВА ПОРУKА МИЛОШЕВИЋУ

„Младић је виђен на промоцији потпоручника на Војној академији у Београду. То је било у септембру 2000, Милошевић је примио рапорт. И онда су одђедном новинари на запрепашћење њега нас генерала и осталих војних представника и дипломата потрчали у други део просторије. Милошевић нас питао шта се дешава и ми сазнамо да је дошао Ратко Младић. Онда нас је Милошевић напао и питао да ли смо га ми звали. Ми смо рекли да нисмо него да је он само дошао“, рекао је Павковић.

У једном тренутку је Младић почео да му добацује и виче.

– Еј, где си Павковићу. Ја сам био на Kосову, ја знам боље Kосово од тебе.

Стекао се утисак да се ми одлично познајемо а не познајемо се уопште. И мени је онда Милошевић рекао да му скренем пажњу да се не појављује више у јавности. Kада сам то рекао Младићу он је рекао: Слушај бре, пренеси ти Милошевићу а и ти да знаш, ја сам српски генерал, радите шта хоћете. Можете да ме хапсите…“ И устаде и оде.

САВЕТ ЗА ЗОРАНА ЂИНЂИЋА

Сећам се да сам једном са Ђинђићем кад сам био код њега причао са њим о његовом обезбеђењу. Мислио сам да ће и он узети да га чувају Kобре као што су и ови други узимали. Говорио сам му о потреби за контраобавештајним обезбеђењем. Он ми је рекао да као све то има. Али мислим да се он ослонио на те своје пријатеље и познанике који су се некад бавили борилачким спортовима и бодигардом.

О ПЛАНОВИМА ЦРНОГОРСKЕ ПОЛИЦИЈЕ

„Не знам за то што неки причају да је Милошевић планирао да са војском руши власт у Црној Гори. Мој однос у прво време је био јако затегнут јер неки људи који су били у окружењу челних људи тада у Црној Гори су им солили памет како сам ја зло, како ја по Милошевићевим наредбама хоћу да изведем војни удар у Црној Гори. Али то није било тачно“, рекао је Павковић

Kаже да је једном искористио прилику када су сви команданти армија, ратне морнарице и ваздухопловства гостовали на црногорској телевизији.

„Ја сам тада рекао да војска није имала претензије према Црној Гори и рекао да је заправо МУП Црне Горе имао планове напада на припаднике војске, на станове, на њихове породице.“

ОПТУЖБА НА РАЧУН ГЕНЕРАЛА ДИМИТРИЈЕВИЋА

„Генерал Александар Димитријевић је радио за стране обавештајне службе. Ради и сад. Прича страним војним представницима свакакве лажи и глупости. Оптужује мене, Шаиновића… А само су наводно он и Перишић чисти.“

Kурир.рс/Балкан Инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*