Павле Вуисић: „Ниједан комуниста да ми не држи говор, иначе ћу из гроба устати да их морим“

0

Супруга великог глумца открила нам је све тајне Павла Вуисића

О великом глумцу Пвалу Вуисићу много се зна. А слободно се може рећи и да се не зна ништа.

Његове тајне одлучила је да исприча супруга Мирјана Сула Вуисић, а највише о његовим последњим жељама.

Она је у разговору за Недељник – једној од ванвременских прича, које ће остати упамћене – открила је да је презирао глуму и да јој највише смета што је његов тестамент фалсификован.

Често се по српским порталима могао прочитати текст његовог тестамента из 1982. године, који се попут доброг гега „шерује“ по друштвеним мрежама. Тестамент се преноси непотпун, што данас жалости његову супругу Мирјану, познатију као Сула, која је 32 године провела са Павлом и која данас чува сећање на њега.

Једна је реч проблематична, која не мења само смисао тестамента, рећи ће нам Мирјана Вуисић при сусрету у њиховом породичном стану у центру Београда, већ и упућује на погрешно тумачење карактера великог глумца.

У тој верзији Павле Вуисић износи молбу да му нико не држи говор, нити једне речи, а у супротном ће се у гробу преврнути, и не само то него да ће из гроба и устати и тог који то учини ноћу морити „и колико их је на свету, да ће им ј…ти матер…“. Дословно тим речима.

Мизантроп, помислило би се. Да је на крају живота замрзео све људе… Не, Павле Вуисић није мрзео људе.

Из оригиналне верзије тестамента, који је својеручно писао, међутим, види се да је Павле Вуисић написао да моли да му никакав комунист — што је подвучено — не држи говора. И све што следи је упућено њима, дакле комунистима.

Оригинална верзија тестамента гласи:

Опорука

Павла Вуисића, рођеног од мајке Радмиле и оца Миша, који дана првог новембра 1982. године, при чистој свести и здравога ума саставља ову поруку. Мирјани, жени ми, све што имам за случај да одапнем, остављам, с тим да разумно распрода или отуђи имовину моју, односно своју, а ако не буде у стању да имовином располаже, да то само суд може урадити. Мирјана, ако после мене остане, има да ме сахрани са свим адетима и честима цркве православне, са шест попова да се пред мојим телом виде и чују.

Сахранити ме има у гробницу нашу, говор посмртни или слично да се чуо није. Овијех шест попова (које за инат хоћу) да све оно што се око гроба ради, раде и шуте. Шуте (ћуте).

Нека у себи пјевају.

Пошто мислим мрети, што бих и онако све ово писао, још да вас замолим да ми никакав комунист ни говора, али нити једне речи не проговори, јербо ћу се у гробу преврнути и не само преврнути, већ и устати из гроба да га ноћу морим и да му, њему и свима, колико их је на свету, јебем матер…

 

„Не знам зашто им та верзија више одговора. Не желим у то да се уплићем. Недавно је објављена књига о Павлу у којој стоји та верзија“, рекла нам је Мирјана Вуисић. Није лако доћи до тога како је тестамент „цензурисан“, тек каже нам да је после његове смрти, када је први пут објављен, реч „комунисти“, у заосталом духу времена, била затамњена. Неко је, потом, то превео у „нико“…

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*