Павловић: Ако грађани желе да се систем промени, морају да гласају за другачије људе

0

Ако грађани заиста желе да се систем промени, морају да гласају за нове и другачије људе, а то је коалиција покрета Доста је било и Двери, поручио је Душан Павловић из ЂБ, гостујући у Дану уживо ТВ Н1.

Председник ЂБ Саша Радуловић недавно је изјавио да циљ коалиције са Дверима није прелазак цензуса, већ победа на изборима у Београду. Павловић објашњава да се то пре свега односи на могућност да опозиција освоји више гласова од владајуће коалиције у Београду, што је, како каже, могуће будући да је Александар Вучић на председничким изборима у априлу 2016, у главном граду освојио мање од половине гласова.

Поред тога, и сама коалиција ЂБ/Двери очекује добар резултат, што би, како каже, била “победа у победи”. Павловић каже да не морате нужно да освојите 50 одсто гласова да бисте били победник, већ да је довољно постићи резултат који би вам омогућио да будете важан чинилац у диктирању услова како ће се направити владајућа коалиција.

Гост Дана уживо је подсетио да је ЂБ од председничких избора покушавао да направи ширу предизборну коалицију са покретима, странкама и појединцима који су вољни да прихвате политику транспарентности.

“Није било спремности на то. Једино су то прихватиле Двери. Можда је људима мање познато, али ми смо нудили коалицији и покрету Не давимо Београд и покрету Белог Прелетачевића. То би, по нашем мишљењу, била антиестаблишмент коалиција која би направила хаос у Београду”, оценио је Павловић.

Грађани, како каже, вероватно имају утисак да се већ 30 година исти политички актери врте у круг, а да се систем не мења.

“Да би се променио систем – ако заиста хоћете да се мења – морате да гласате за нове и другачије”, истакао је он.

На примедбу да је лидер ЂБ Саша Радуловић већ био министар привреде у Влади Србије, Павловић је рекао да није ствар у томе да ли је неко некада био у власти, већ шта је радио док је био на функцији.

“Био сам са Сашом Радуловићем у Министарству привреде пет месеци, немамо иза себе ниједну аферу! Буџет је био на веб сајту крајем сваког месеца, сви грађани су могли да виде како је потрошен њихов новац”, подсетио је он.

Очекујемо гласове људи којима је свега доста
ЂБ и Двери стога очекују гласове људи којима је “свега доста” и обраћа се оној половини грађана која не излази на изборе, каже Павловић и истиче да је циљ управо промена система – да буџет буде потпуно транспарентан, да се прекине са праксом страначког запошљавања и тајних уговора, да се попише сва градска имовина…

Зато, како каже, сигурно неће бити никаква сарадње са СНС-ом, јер сумња да би владајућа странка икада искрено прихватила принципе ЂБ/Двери, док је могућност за сарадњу отворена са свим осталим странкама и покретима који прихвате политику транспаретности. То је црвена линија, истиче Павловић.

На питање колико је времена потребно да се систем промени, ако се претходних 30 година, како тврде у ЂБ, ствари врте у круг, Павловић је рекао да је уверен да је уз политичку вољу могуће систем поставити на ноге за годину дана.

Поновио је да је у време када је Радуловић водио Министарство привреде, транспарентан систем успостављен за мање од пет месеци, те да су инвеститори престали да им куцају на врата када су видели да не могу да добију паре испод жита.

На примедбу да би сада неко могао да каже да су терали инвеститоре, Павловић је рекао да су отерали оне који су желели да муљају, јер такви Србији нсиу ни потребни, ве они који би да учествју на тржишту под једнаким условима са свима осталима.

Порезом на земљиште до новца за вртиће и јефтинији превоз
Говорећи о конкретним плановима за Београд, Павловић је навео да се коалиција ЂБ/Двери залаже за то да сва деца у главном граду имају право на бесплатан вртић, да сви ученици имају бесплатне уџбенике, и да се цена градског превоза преполови, чиме би се, како очекују, повећала и наплата.

“У овим тачкама се слажемо са велики бројем опозиционих странака, Ђиласова листа нуди сличну политику, листа око ДС-а нуди сличну политику… Једна ствар где се разликујемо је како ће то да се плати? За то вам треба огроман новац. Ми бисмо то платили опорезивањем неизграђеног грађевинског земљишта”, објаснио је Павловић.

Он је за пример навео Луку Београд која се простире на 200 хектара земљишта које се не употребљава, и Београд на води где се од 100 хектара земљишта гради само на једном мањем делу.

Гоборећи конкретније о пројекту Београд на води, Павловић је рекао да прво мора да се види уговор који је потписан, и да он мора бити јавно објављен као и сви остали “тајни уговори”.

“Kада се види шта је потписано, донеће се одлука”, рекао је он и додао да је став коалиције ЂБ/Двери да би стручњаци требало да одреде шта треба да се гради на простору Савског амфитеатра, а не политичари.

Пораз СНС-а у Београд почетак пада у целој Србији
Функционер ЂБ је, коментаришући досадашњи ток кампање, оценио да постоји систем који фаворизије владајућу странку и који је настао још пре 2012. године.

“Сада испаштамо. Иако је сада убедљиво најгоре, било је довољно времена (до 2012) да се систем доведе у ред”, сматра он.

Такође истиче да је велика неправда што грађанима који су привремено у иностранству отежано да гласају и сматра да држава може да омогући дигитализацију гласања, као што је омогућила дигитално подношење пореске пријаве.

На констатацију новинара Н1 да се у вези са дигитализацијом слаже са премијерком Брнабић, Павловић је рекао да проблем са премијерком што даје јефтина обећања која не испуњава.

Такође сматра да је евентуални пораз СНС-а у Београду почетак пада те странке у целој Србији, попут куле од карата.

“Што се тиче будућих коалиција отворени смо за многе. Зависи и од тога какав ћемо резултат да оставримо. Није исто шест одсто, 10 одсто, 20 одсто… Задржао бих одговор на то питање за након избора”, рекао је Павловић истичући да је сигуран у једно – да је пад СНС-а увод у потпуну промену политичког рељефа у целој Србији.

 

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*