Пенс: Америци је част да слави наше односе са снажним и слободним грађанима Црне Горе

0

ПОТПРЕДСЕДНИК САД Мајк Пенс рекао је вечерас у Подгорици да Црна Гора има водећу улогу у одбрани стабилности и безбедности региона западног Балкана и да храброст Црне Горе у фази руског притиска надахњује свет, саопштила је служба за односе са јавношћу владе Црне Горе.

Пенс је на свечаној вечери у присуству председника државе и владе Филипа Вујановића и Душка Марковића, захвалио Црној Гори као домаћину сутрашњег Самита Јадранске повеље и на водећој улози коју Црна Гора има одбрани стабилности и безбедности Западног Балкана.

„Ваша храброст, посебно у фази руског притиска надахњује свет и ја вам честитам на томе. За наш савез и за наше пријатељство, да буде све дубље и дубље, за још ближе односе народа Црне Горе и Америке у независности и слободи. Наздравимо будућности”, рекао је Пенс.

Потпредседник САД је на вечери коју је у његову част приредио црногорски премијер Душко Марковић пренео поздраве председника Доналда Трампа.

„Ово је опипљив знак наше посвећености Црној Гори као најновијој чланици НАТО-а”, рекао је Пенс.

Он је поново честитао Црној Гори на чланству у НАТО, оценивши да САД тиме показују да цене снажно савезништво и пријатељство које је “знатно старије од релативно кратког стажа (који Црна Гора има) у најмоћнијој и најуспешнијој обрамбеној организацији у свету”.

„Америци је част да слави наше односе са снажним и слободним грађанима Црне Горе. Уверавам вас да сам овде као доказ чињенице да Америка нема мале партнере већ само има снажне партнере. И верујем да је моје присуство овде данас само први корак”, рекао је амерички потпредседник.

Пенс је захвалио на топлој добродошлици коју су његова супруга и он, како је рекао, доживели већ на доласку у Црну Гору, истакавши да му је велика част да буде у дивној земљи и да заједно са домаћинима прослави изванредне односе грађана Црне Горе и САД, а посебно што је први потпредседник САД који посећује Црну Гору.

Председник Црне Горе Филип Вујановић рекао је да је велика част и привилегија изрећи речи добродошлице потпредседнику САД и његовој делегацији.

„Веома ценим традиционално пријатељство Црне Горе и САД. Са поносом говорим да је Црна Гора чланица НАТО и да је наш савезник јачи него икад. Председник Доналд Трамп је казао како делимо заједничке вредности и ми од њих никад нећемо одустати. Ојачавајући ове вредности ми ћемо наше партнерство учинити још већим”, рекао је Вујановић.

(Бета)

         Марковић: Пенс није знао да треба да се

         стане поред заставе по доласку на подгорички аеродром

ПРЕМИЈЕР Душко Марковић казао је да амерички потпредсједник Мајк Пенс није знао да треба да се стане поред заставе по доласку на подгорички аеродром.

Марковић је то прокоментарисао са члановима црногорске делегације након свечаног дочека.

Могло се чути и да су у делегацији задовољни како је протекао дочек америчког државника.

Након церемоније дочека, Марковић ће бити домаћин свечане вечере у част америчког потпредсједника.

Вечери у част Пенса присуствоваће и предсједници државе и Скупштине – Филип Вујановић и Иван Брајовић. Поред тројице највиших званичника, на свечаној вечери биће и министри вањских послова и одбране Срђан Дармановић и Предраг Бошковић.

Марковић и Пенс састаће се поново ујутро, када ће бити уприличени званични разговори.

Послије тога, потпредсједник САД узеће учешће у Америчко-јадранској повељи.

Самит Јадранске повеље окупиће предсједнике или премијере земаља чланица Црне Горе, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније, али и земаља посматрача Косова, Србије и Македоније.

 

 

Вијести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*