ПЕНС ПОРУЧИО БАЛТИКУ, ГРУЗИЈИ И ЦРНОЈ ГОРИ: Америка је уз вас

0

Потпредседник САД Мајк Пенс стигао је у посету естонској престоници Талину, којом започиње четвородневну европску турнеју током које ће обићи Балтик, Грузију и Црну Гору, и изјавио да овим земљама носи „веома једноставну поруку“ председника САД Доналда Трампа да Америка стоји уз своје савезнике у источној Европи, преноси АП.

Агенција АП наводи да је планирано да се Пенс, који је у Талин допутовао са супругом Карен, сутра састане са лидерима балтичких земаља — Естоније, Летоније и Литваније — и да се очекује да им „обећа да ће Вашингтон бити посвећен заједничкој НАТО одбрани, важном питању за совјетске републике које се граниче са Русијом“.

„То је порука да (Трампов предизборни слоган) ’Америка на првом месту‘ не значи ’Америка сама за себе‘. Наша порука балтичким државама и моја порука када будем посетио Грузију и Црну Гору биће иста: нашим савезницима овде у источној Европи поручујемо: Ми смо уз вас“, рекао је Пенс за „Фокс њуз“ уочи почетка турнеје.

Он се састао са премијером Естоније Јуријем Ратасом, који је након тог сусрета изјавио да је покренуо питање могућег размештања америчких ракета земља—ваздух „Патриот“ у тој балтичкој земљи.

АП наводи да је и Литванија изразила жељу да постави те ракете на својој територији.

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*