Пенс у Црној Гори због Трамповог гуркања?

0

Амерички потпредседник на турнеји храбри мале савезнике уочи великих руско-белоруских војних вежби

Главни задатак америчког потпредседника Мајка Пенса на садашњој турнеји по источној Европи је да охрабри чланове НАТО и увери их да ће их Вашингтон чувати против евентуалне агресије Русије. Пенс је турнеју почео у Естонији, где је казао:

– Председник Трамп ме је послао у источну Европу да бих вам показао да смо ми са вама. То се исто односи и на Грузију и Црну Гору – казао је он.

Посета Пенса би требало да умири мале савезнике уочи великих руско-белоруских вежби „Запад-2017“, у којима ће учествовати десетине хиљада војника.

Пенс је у понедељак отпутовао у Грузију где се одржавају вежбе „Достојан партнер“. У Талину је Пенс имао преговоре са лидерима Естоније, Летоније и Литве.

У уторак по подне ће из Тбилисија отпутовати у Подгорицу.

Професор Стендфорд универзитета Норман Нејмарк објашњава да је долазак Пенса у Црну Гору мотивисан жељом да учврсти односе са земљом која је ранија била традиционално у пријатељским односима са Русијом.

– Намеће ми се и питање је ли Мајк Пенс долази и због тога јер је на последњем самиту НАТО Трамп одгурнуо црногорског премијера – каже професор Норман Нејмарк.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*