Пензионери срећни због повишице: „Мало је 400 дин, али нам пуно значи!“

0

Старији грађани истичу да новац који ће добити најављеним растом пензија од 1. јануара није довољан за њихове потребе, мада ће им помоћи да преживе

Најављено повећање пензија у просеку за 428 динара од 1. јануара следеће године није велико, али ће значити, наглашавају пензионери с којима смо разговарали.

Већина старијих грађана сматра да ће им једнократна помоћ од 5.000 до 6.000 динара добро доћи да колико-толико поткрпе најхитније рупе у кућном буџету.

Свако повећање је добро

– Свако повећање је добро за све нас. Боље ишта него ништа. Допринеће неком побољшању живота. Надамо се да ће бити још тих повећања као што нам је и обећано – каже за Kурир Томислава Ферух, пензионерка из Београда.

Иако многи истичу да би повећање могло бити и веће и да би требало да прати раст цена основних животних намирница, пензионери се слажу да је повећање добро колико год оно износило.
– Повећање пензија ће сигурно значити људима, иако је мало и није довољно да покрије трошкове које имамо. Опште је познато да је живот код нас, у поређењу са животом грађана у земљама из окружења, доста тежи. Довољно је само да упоредимо колико је бензин овде скупљи него у Републици Српској или Македонији. Пензионерима треба новац и за лекове – истиче пензионер Миодраг Игњатовић.

Kад се нема, и то је нешто

Милорад Вујасиновић, председник Удружења синдиката пензионера Србије, каже да је повећање пензија у просеку за 428 динара ситница, али да ће онима с најмањом пензијом и то значити.
– То је кап воде у мору, али кад се нема, и то је нешто. Мислимо да онима с пензијама до 25.000 динара треба два пута годишње да се усклађује пензија с трошковима живота, а да се онима с већом пензијом врати што им је одузето – каже Вујасиновић.

Небојша Атанацковић
МОЖДА ЈЕ ПРЕУРАЊЕНО

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, истиче да повећање плата и пензија има и добру и лошу стану.
– Повећање пензија и плата у јавном сектору озбиљно ће утицати на раст потрошње и то је позитивно. С друге стране, то је преурањено јер је требало још мало да приштедимо. Треба размишљати на који начин помоћи привреди да она, мимо овог већег промета, увећа активност и обезбеди још веће повећање плата и пензија. Ако сад повећавамо стандард у јавном сектору, потребно је размишљати и о стандарду оних који раде у привреди.
Санда Лекић (64), пензионер Цене нису нормалне

Сматрам да би повећање било добро кад би цене биле нормалније. Kонкретно мислим на храну, месо, млеко, на производе који су потребни за нормалан и здрав живот. Притом су лекови много скупи.

Стојанча Богдановић (74), пензионер Скупе су дажбине

То повећање ми ништа не чини. Само инфостан плаћам 10.000 динара, и то поткровље у Борчи које прокишњава. Шта ја да радим с једнократном помоћи од 5.000 динара, а узели су ми 53.000.

Владимир Ерцег (81), пензионер једнократна помоћ

Једнократна помоћ од 6.000 динара је вредна, али док су пензије слабе, то је недовољно. Треба урадити и прерасподелу у јавним предузећима јер је неприхватљиво да неки с факултетом имају мизерну плату.

Душица Цојић (67), пензионер Пензија ми много мала

Та једнократна помоћ је у реду, али ми повећање пензије неће ништа значити јер имам малу пензију од 18.000 динара. У зависности од тога колике плате имају, запосленима ће можда и значити то повећање.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*