Пепе Ескобар: Кућа Сауда поклонила се кући Путина

0

Саудијска Арабија окреће се Русији, новом шерифу у граду

Колико се тога промени за једну годину (која у геополитици траје као вечност). Нико ово није предвидео; идеолошки матрикс свих струја салафи-џихадистичког тероризма – против којег се Русија беспоштедно бори, од ISIS до Кавкаског емирата – утире пут ка Кремљу и на путу је да пригрли Русију као стратешког савезника.

Кућа Сауда била је престрављена успехом руске кампање која је спречила смену режима у Сирији. Док је Москва учвршћивала свој савез са Техераном, јастребови у Обаминој администрацији наметали су Саудијској Арабији стратегију обарања цена нафте како би нашкодили руској економији.

Поражена на свим фронтовима од Сирије до Јемена, губећи регионални утицај пред Ираном и Турском, задужена, рањива и параноична, Кућа Сауда сада мора да се суочи и са духом потенцијалног пуча у Ријаду против престолонаследника Мухамеда бин Салмана (МБС), о чему је Азија тајмс писао раније. Кад се нађете под таквим притиском, кога ћете позвати?

Ултимативног ловца на духове – руског председника Владимира Путина. У суштини, Кућу Сауда муче три главна питања: ниске цене енергената, Иран и шиизам и каква ће бити америчка спољна политика под Трампом. Обрадићемо их једно по једно.

ЖЕЛИМ СВОЈ С-400
Како је нови почетак између Москве и Вашингтона остаје осуђен на пропаст упркос неуспеху афере Русијагејт, саветници Куће Сауда сигурни су да Кремљ неће угрозити своје стратешке односе са Ираном – једном од кључних држава евроазијске интеграције. Москва ће остати усклађена са Ираном широм „Сирака“, у склопу савеза 4+1 (Русија, Сирија, Иран, Ирак, плус Хезболах) на Леванту/Месопотамији, који представља неспорну (и победничку) реалност на терену. Међутим, то не омета Русију да развија све угодније односе широм арапског света – са Египтом, Јорданом, Уједињеним Арапским Емиратима и Либијом.

Оно што Москву дубоко брине је саудијско (формално или неформално) финансирање салафи-џихадистичких струја унутар Русије. Зато комуникација на високом нивоу између Москве и Ријада иде у правцу спречавања свих неспоразума поводом, на пример, џихадизма у Татарстану и Чеченији.

Москва не наседа на западне спинове о иранском „агресивном понашању“ на Блиском истоку. Као кључни актер Заједничког свеобухватног плана акције (JCPOA) (званични назив споразума Техерана и шест светских сила о иранском нуклеарном програму; прим. прев.), Русија веома добро зна да је ирански балистички ракетни програм заправо кључна мета Трамповог неминовног повлачења из тог споразума.

Те ракете су заправо фактор одвраћања било каквог потенцијалног америчког напада, био он директан или „вођен из позадине“. Исламски корпус револуционарне гарде (IRGC) у Техерану јасно је ставио до знања да балистички ракетни програм не улази у JCPOA и да ће остати активан.

У Москви је потписан и меморандум о разумевању између Саудијаца и Рособоронекспорта (руског државног тела надлежног за извоз војне опреме) који се односи на куповину система С-400, система Корнет-ЕМ, ТОС-1А, АГС-30 и – последње али не и најмање важно – новог „калашњикова“ АК-103. Успех система С-400 је недвосмислен. Иран га је купио. Турска га је купила. Сада га купује и Саудијска Арабија и поред тога што је протраћила богаство на америчко оружје током Трампове посете Ријаду, сада чувене по „плесу са мачом“.

trampsaudi02Стога не чуди што је након вести о С-400 амерички Стејт департмент аутоматски одобрио „потенцијалну“ – то је оперативна реч – 15 милијарди долара вредну продају 44 THAAD лансера и 360 ракета Саудијској Арабији, што је веома уносан посао за Локид Мартин и Рајетон.

Пентагонова агенција за одбрамбену сарадњу је саопштила да „ова продаја доприноси америчкој националној безбедности и спољнополитичким интересима и подржава дугорочну безбедност Саудијске Арабије и заливског региона у светлу иранске и других регионалних претњи“. Циници већ замишљају битку иранских система С-400 и саудијских THAAD коју надгледају саудијски С-400.

МИ СМО НОВИ OPEC
Краљ Салман се можда укрцао на лет Сауди Арабија ерлајнса, али прави архитекта заокрета ка Русији је Мухамед бин Салман. Нафта у Саудијској Арабији чини 87 одсто буџетских прихода, 42 одсто БДП и 90 одсто извоза. Мухамед је све карте ставио на Визију 2030, програм „модернизације“ саудијске економије, за који врло добро зна да је неизводив уколико цене нафте остану ниске.

На форуму Руска енергетска недеља у Москви саудијски министар енергетике Калид ал Фалих изјавио је да ће се иницијална јавна понуда Арамка – кључни извор средстава за визију 2030 – догодити у другој половини 2018, што је супротно од ранијих тврдњи саудијских званичника да је још једном одложена за 2019. Тренутно нико не зна да ли ће за локацију бити изабрана Њујоршка берза (NYSE) или неће.

У међувремену приоритет остаје споразум из новембра 2016. о смањењу производње и „стабилизацији“ цена нафте потписан између OPEC и држава које нису чланице те организације (на челу са Русијом). Председник Путин начелно се сложио да споразум буде продужен до марта 2018, што ће детаљно бити размотрено крајем новембра на следећем заседању OPEC у Бечу.

Споразум свакако може бити тумачен као искључиво економска стратешка мера за стабилизацију нафтног тржишта, без икаквих геополитичких импликација. Ипак, OPEC прети да постане сасвим нова зверка – са Русијом и Саудијском Арабијом које de facto доносе одлуке о кретањима на глобалном нафтном тржишту и потом их саопштавају другим чланицама. Питање је шта ће Иран, Алжир, Нигерија, Венецуела и остали рећи на ово. Једва прикривен циљ је да се до средине следеће године цене нафте подигну на 60-75 долара за барел. То свакако иде у прилог иницијалној јавној понуди Арамка. (Арамко је саудијски државни нафтни гигант вредан стотине милијарди долара који је почетком 2016. објавио да планира излазак на берзу; прим. прев.)

aramcoУ Москви је потписана и гомила других споразума, као што је споразум о оснивању фонда за пружање нафтних услуга на територији Русије вредног милијарду долара, који су склопили Арамко и Руски фонд за директне инвестиције, и оснивање технолошког фонда, такође вредног милијарду долара.

Ова синергија подразумева да ће Саудијска Арабија инвестирати у најважније руске енергетске пројекте, док ће Русија, на пример, снадбевати гасом саудијску петрохемијску индустрију и смањити трошкове бушења/производње. Постигнути договори су сасвим сигурно корисни за Визију 2030.

НОВИ ШЕРИФ У ГРАДУ
Мало је рећи да саудијски заокрет ка Русији иритира нерве широм Белтвеја. CIA није одушевљена Мухамедом бин Салманом. Нема сумње да ће се поново појавити мистерије о 11. септембру (аутор алудира на тезу о потенцијалној умешаности Саудијске Арабије која је у америчкој јавности и медијима реактивирана крајем прошле године, када је Конгрес донео закон који грађанима САД омогућава да туже Саудијску Арабију, на шта је председник Обама уложио вето, да би потом амерички Сенат први пут преиначио неку одлуку председника и ипак усвојио закон; прим. прев.).

Такође је јасно да је Кућа Сауда схватила да не може стајати по страни и посматрати камиле, док караван велике евроазијске интеграције добија на убрзању. Русија је цевоводима премрежила већину Евроазије. Кина гради железнице којима повезује целу Евроазију. А нисмо се чак ни дотакли посебног саудијско-кинеског пројекта у склопу Иницијативе појас и пут (BRI).

Прошли су дани када су краљ Абдулазис и Френклин Делано Рузвелт на крстарици USS Quincy у Суецком каналу склапали стратешко партнерство, дани када је Вашингтон наводио Саудијску Арабију да повећа производњу, обори цене и ослаби СССР, дани џихада у Авганистану. Данас више САД не зависе од нафте Куће Сауда, а џихадистички бумеранг је синоним за безбедносне проблеме.

abdulazizruzveltМожда је прерано саудијски заокрет ка Русији прогласити променом века. Али сасвим сигурно се ради о тачки преокрета. Москва ће постати нови шериф у граду, у буквално сваком граду широм Југоисточне Азије. И тамо долази под својим условима, без коришћења дијалектике Колта. МБС жели енергетску и војну сарадњу? Добиће је. МБС жели смањивање руске сарадње са Ираном? То неће добити. OPEC жели веће цене нафте? Учињено. А шта са С-400? Њих – на неки начин – сви добијају бесплатно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*