Перо Златар: Лако је овима у Бриселу. Они су далеко и од Хрватске и од Србије!

0

ТВ Пинк, Прелиставање, гост Перо Златар дописиник хрватског листа Глобус:

Златар је гостовање у емисји започео упоређивањем стања које влада у Србији и Хрватској. Указао је на доста сличности између наше две земље.

– Ми смо комшије па увек имамо несугласице и то је ваљда нормално у нашој политици. Ми нисмо имали проблема са Македонијом, ви немате проблема са Словенијом и то је нормално. Има много српских певача и тв програма у Хрватској али у политици се чују ти политички ветрови. Исте су приче у ХР као и у Србији плате и стандард. Под истим смо небом дели нас иста река. Радује ме да ће премијери стати на лопту јер једни без других не можемо. Пленковић није рекао ни једну ружну реч за сад ајде тако да кажем.

Истакао је нека кадровска решења у обема владама, са људима који су учествовали у ратовима где смо били у сукобу.

– Одјекнуло је код нас кад је Перишић био у Тадићевој влади ми смо се мало бунили али то је нормално. Пленковић је под притиском и Србије и ЕУ и склонио је министре који су имали ратоборнију политику. Ја знам оца од Пленковића и он је један добар човек и добра су породица. Мислим да је он био хрватски заступник у ЕУ парламенту. Русија га је напала да се меша у унутрашње ствари Русије. Али Пленковић је раније био у Украјини и он има мирољубиве тонове.

Хрватској у ЕУ и није баш добро, указао је Златар.

– Слушајте нама у ЕУ није баш ок. Ваша ствар је да ли ћете да идете у ЕУ или не. Европа се доста њише после изласка Британије. Ви уђете у неки брак па се сетите да то није у реду и изађете из брака. Ми смо љубоморни на пример на ваше новогодишње забаве, на Ђоковића, а код нас су добри путеви тако да свако има нешто боље. Свака вам част почели сте да правите путеве и то је одлична прича и здрава.

– Мислим да расте култ Туђмана који је дао независност Хрватској. А Тито се код нас спомиње у негативном смислу. Имамо један Булевар Тита у Загребу и сад хоћемо да га вратимо у стари назив, каже Златар

– Ви сте у горем сосу што се тиче миграната и колико сам чуо да се један убио што није прешао границу. Али у Хрватској има доста незапослених и то је проблем. Лако је овима у Бриселу они су далеко од Бугарске и нас. Нема пуно миграната у Загребу, а у Београду их има много. Они су као поток увек нађу пут ка реци.

Гост је коментарисао и захтев хрватских „бранитеља“ у вези са Шербеџијом.

– Има једна тврђа група људи која је онако мало радикалнија и која напада Радета Шербеџију али сви знамо да је он југоносталгичан. Та група тражи да се забрани Радетов наступ у Хрватској и ту има и националне основе ту не смемо да се заваравамо. Тесла је рођен у Хрватској али је Србин. Шербеџија има много јак пројекат на Бријунима и ту су велике паре у питању. Код нас се доста прича да ли ће се Вучић кандидовати или не за председника Србије. Можда подржи Томислава видећемо.

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*