Пешић: Опасно позивање на рат, Kрстић: Подметање издаје Kосова

0

Анђелковић: Има ли прљавије кампање од оне у којој опозициони кандидати тврде да је Вучић диктатор  Вукадиновић: Свака критика власти се представља као рушење и изазивање нестабилности
Саговорници Данаса углавном се слажу да се води прљава председничка кампања, али различито виде њене носиоце и узроке.

„До сада нисмо ни знали да може да постоји овакво прљава кампања у којој су свим другим учесницима у председничкој трци везане руке, изузев једном – Александру Вучићу. То уопште не личи на било какве фер услове, јер је све срачунато на промоцију и победу једног кандидата. Опозициони кандидати немају могућности да одговоре ни на све увреде и клевете, јер нема дуела, нема их у медијима, осим на друштвеним мрежама. То је једна најобичнија диктатура у којој ми данас живимо. Не можемо више да кријемо и склањамо под тепих да имамо аутократски режим, јер овде од демократије више нема ни Д“, каже за Данас социолошкиња Весна Пешић.

Kао пример прљаве председничке кампање коју спроводи власт Пешићева наводи да Вучић свакодневно са ТВ екрана поручује да неће дозволити „онима“ да нас уведу у рат, да неће дозволити нереде, нити било какав македонски или украјински сценарио, представљајући себе притом као спасиоца. „Он се представљао као спасилац који нас је спашавао од приватизације, а сада нас спашава од ужаса који би могао да дође, јер ти који би дошли поклали би нас и уништили. Ако је неко производио државне ударе и нестабилности, то је био Вучић.

Опозиција наравно нема могућности да одговори на све те опасне примедбе Вучића, нити може да оповргне тврдње власти да она представља мрачну силу, објашњава Весна Пешић.

Небојша Kрстић, блогер и аналитичар, каже да је прљава кампања веома широка област и да постоји мало оних који могу да се похвале објективношћу и непристрасношћу. За њега није прљава кампања то што Вучић има заокружену политику, јасан одговор на начин решавања свих проблема, од економских до питања из спољне политике и регионалних тема.

„За разлику од њега Јанковић и Јеремић немају политику, програм, идеју везану за функцију на коју се кандидују. Њихови наступи су испуњени демагогијом и популизмом. А као пример обојица наводе да је Вучић предао и издао Kосово, што је прилично озбиљна популистичка лаж и најбољи пример прљаве кампање“, напомиње Kрстић, који није желео да одговори на питање колико су опасне и неистините тврдње власти и Вучића да опозиција жели да гурне Србију у рат.

За главног и одговорног уредника Нове српске политичке мисли Ђорђа Вукадиновића прљава кампања није специфичност српске политичке сцене, али оно што је само наше јесте то да имамо непрекидне прљаве кампање и прљав политички живот које Вучић и његова власт намећу Србији последњих година.

„Без обзира колико Вучић у јавним наступима глумата уздржаност према према осталим кандидатима и жртву, он је главни генератор и носилац напада на опозицију и носилац прљаве кампање. Преко својих чауша, таблоида и коалиционих партнера, Вучић одговара свима који мисле другачије и то свакодневно свима који другачије мисле. Он непрекидно персонализује кампању, онда се жали како су сви против њега. Он је најбољи русофил, најбољи европејац, миротворац и патриота и све остало нај и шта ту опозиција може него да се бави њиме. Додуше опозиција не реагује увек најбоље, али и то је разумљиво, јер свака критика власти се представља као рушење и изазивање нестабилности“, каже Вукадиновић. Он додаје да нема ни оних медија који би пренели ту опозициону реакцију, осим једне телевизије и једних новина.

Са оваквим констатацијама не слаже се Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, који сматра да није тачно да власт и њен председнички кандидат не бирају речи у кампањи, а да опозиција не може да им одговори. „Има ли прљавије председничке кампање од оне у којој опозициони кандидати тврде да је Вучић диктатор“, пита Анђелковић. На примедбу да опозиција искључиво на друштвеним мрежама подсећа да је Вучић био једини ратни министар информисања, он одговара да се искрено нада да Србији не прети рат о коме Вучић говори. „Истовремено је застрашујућа порука Бранимира Kузмановића из ДС , да не би било лоше и да се пуца и да би таква порука требало да уплаши“, каже Анђелковић. Он додаје да се кампања тек захуктава и да ће до 2. априла бити још свачега, али да то не треба никога да изненади јер је свака модерна политичка кампања у неку руку прљава, само зато што је и политика постала таблоидна.

Анђелковић сматра да нема само прљаве кампање на релацији власт – опозиција, већ да је она поприлично изражена и међу самим опозиционим председничким кандидатима – између Вука Јеремића, Саше Јанковића и Саше Радуловића. Сви они се боре за примат на опозиционој сцени, јер знају да ће након председничких уследити парламентарни избори. И док је, како каже, анимозитет Радуловића и осталих опозиционих председничких кандидата поприличан, дотле између Јеремића и Јанковића свакодневно севају варнице, али је сукоб бар за сада прикривен.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*