Peskov: Vojno-tehnička saradnja Rusije i Turske sprovodi se u skladu sa međunarodnim pravom

0

Vojno-tehnička saradnja Rusije i Turske sprovodi se u skladu sa međunarodnim pravom i nije usmerena protiv trećih zemalja, niko nema prava da je kritikuje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Niko nema pravo da kritikuje Rusiju i Tursku za vojno-tehničku saradnju koja se odvija u strogoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i ni na koji način nije usmerena protiv bilo koje treće zemlje. Stoga to niko nema razloga da kritikuje“, komentarisao je Peskov kritike zapadnih zemalja u vezi sa isporukama S-400.

„Što se tiče posete (predsednika Rusije u Turskoj), ona ima apsolutno pragmatične ciljeve. Rusija i Turska su zemlje koje imaju vrlo blisku saradnju, bilo da se radi o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, investicionoj saradnji, vojno-tehničkoj saradnji, u oblasti kulture i u realizaciji megaprojekata“, dodao je Peskov.

On je naglasio da Rusija i Turska aktivno sarađuju u obezbeđivanju regionalne bezbednosti, uključujući i Siriju. „U svim ovim pitanjima biće usaglašeni stavovi“, rekao je Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Turske Redžep Tajip Erdogan održaće radni sastanak u Ankari 28. septembra.

Moskva i Ankara postigle su dogovor o isporuci ruskih sistema S-400 Turskoj i potpisale sporazum, saopštila je ranije Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije. Erdogan je rekao da je Ankara izvršila prvu uplatu za sisteme S-400.

POSTAVI ODGOVOR

*