Pet razloga zašto je Tereza Mej raspisala prevremene izbore u Britaniji

0

Premijerka se do sada nije lično suočila sa voljom građana, a nema boljeg trenutka nego što je ovaj: ankete joj daju prednost od 37 posto u odnosu na glavnog suparnika

Sledeći redovni izbori u Velikoj Britaniji trebalo je da budu održani 2020. godine, ali je britanska premijerka Tereza Mej zakazala vanredne za 9. jun, što je podržala većina poslanika u parlamentu.

Obrazlažući zašto predlaže prevremeno glasanje, Mejova je rekla da želi da spreči opozicione partije u Vestminsteru da podele zemlju oko vladinog stava u pregovorima sa EU.

Nisam spremna da im dozvolim da ugroze rad miliona radnih ljudi. Time se slabi pregovaračka pozicija vlade“, rekla je Mejova.

Ima još razloga zašto Mejova želi izbore baš sada:

. TRENUTNO U ANKETAMA IMA NAJVEĆE VOĐSTVO U ODNOSU NA RIVALE

Sva istraživanja javnog mnjenja već mesecima pokazuju isto: da se izbori održaju sutra, stranka Tereze Mej pobedila bi s ogromnom razlikom. U novim anketama, Konzervativna partija ima 21% više pristalica od laburista, a Mejova 37% veću podršku da vodi vladu od vođe laburista Džeremija Korbina. Zbog ovakvih brojeva, savetnici Mejove verovatno su očajnički želeli prevremene izbore.

2. GLAVNA OPOZICIONA PARTIJA NIKAD NIJE BILA SLABIJA U SVOJOJ ISTORIJI

Mejova ne vodi u anketama zato što je posebno popularna, već zato što je podrška Laburističkoj partiji rekordno niska. Istraživanje YouGov je pokazalo da manje od četvrtine Britanaca podržava laburiste, što je neverovatan neuspeh za stranku koja je deset godina vladala preko Tonija Blera i Gordona Brauna.

Razlog za to uglavnom leži u samom Korbinu, poslaniku iz Londona koji ima jaku podršku levice, ali malu u celokupnoj javnosti: samo 14 posto građana smatra da bi on bio najbolji izbor za premijera. Njegova konfuzna podrška Bregzitu odbila je laburističke glasače koji žele blaži razlaz sa EU.

3. TRENUTNO NEMA MANDAT DOBIJEN OD GRAĐANA

Mejova nije došla na vlast preko izbora, već zato što je bila poslednja na nogama u dramatičnom takmičenju među vođama torijevaca posle izglasavanja Bregzita. Konzervativna partija je pobedila na izborima 2015. i dobila mandat do 2020. godine, ali se sama Mejova nije suočila sa biračima – i dok je pokušavala da ujedini zemlju pod pozicijom Bregzita, spočitavano joj je da ne predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo, jer nije imalo prilike da glasa za nju. Do sada.

4. AKO BRITANIJA GLASA OVE GODINE, NEĆE MORATI PONOVO DO 2022.

Sledeći opšti izbori trebalo je da budu maja 2020, samo godinu dana nakon što Britanija formalno treba da napusti EU po uslovima iz člana 50 Lisabonskog ugovora. Glasanje bi bacalo senku na pregovore sa Briselom i verovatno onesposobilo pregovarače u pokušaju da postignu dogovor. Sada će Mejova, ili onaj ko pobedi na izborima, moći da pregovara sa mandatom za svoj stav.

5. ŽELI DA UJEDINJENO KRALJEVSTVO OSTANE UJEDINJENO

Do optših izbora dolazi u trenutku kada Škotska nacionalna partija (SNP) traži novi referendum o nezavisnosti, zasnovan na tome što su Škoti glasali za ostanak u EU. Mejova, koja ne želi da Škotska ode, možda se nada da će opšti izbori smanjiti dominaciju SNP među škostkim poslanicima u Vestminsteru i oslabiti prospekte za glasanje o nezavisnosti. Predsednica SNP Nikola Stardžen već je ovo prepoznala kao taktiku Mejove i najavila da će se boriti protiv nje.

Manje je jasno šta će opšti izbori značiti za Severnu Irsku, koja je trenutno u krizi, jer je sporazum o podeli vlasti propao. Ako se glasači izjasne kao što su na regionalnim uzborima u martu, Demokratska unionistička stranka mogla bi da izgubi od Šin Fejna.
 

 

Tajm

POSTAVI ODGOVOR

*