ПЕТ САВРШЕНИХ ВИНА ЗА ВАСKРШЊУ ТРПЕЗУ

0

Оплен Риеслинг 2015
Александровић, Шумадија

Млади сиреви, кувана јаја, топле погаче и плетенице, пршута, кувана шунка, млади лук… Оваква ускршња икебана на столу тражи лепршаво, али карактерно вино, хрскаво и суво. Опис одговара ризлингу, код нас, нажалост, помало запостављеном. Ипак, винарија Александровић годинама не одустаје од свог Оплена, бресквастог, цветног и цитрусног ризлинга, чврстог карактера и солидног тела. Актуелни, из бербе 2015, таман је сазрео, па су његови примарни мириси допуњени зреим нотама дуња и коре мандарине. Таман да покрије читав спектар арома и текстура залогаја са ускршњег астала.

Ерго бели 2016
Темет, Три Мораве

Kупажа шардонеа и пино гриђа доноси мирис који ће вас буквално ударити у нос: потентан, снажан, тропски и зрео, огрнут зачинским карактером доброг храста. У чаши једнако широко, уљасто, густо, а на непцима пуно, богато и интензивно на сваки начин. Бело вино које ће се без проблема изборити са сласном коленицом, гибаницом или маснијим сиром, па чак и комадом јагњетине, ако вам се баш не пије црвено вино.

Граффити Росе 2016
Бјелица, Фрушка гора

Упечатљиви Граффити по карактеру ближи су ружици или бордовском кларету, него лаганом розеу. Ради се о купажи мерлоа и марселана, интензивне боје, пуног тела и чврстог карактера са пуно арома зрелог црвеног воћа. За један розе, Графитти су богати и танинима, али пријатним. У сваком случају, вино које напросто тражи храну. Традиционална ускршња кувана коленица, месната, слана и масна биће одлична подлога за гутљаје не превише охлађених Графитта. Најбоље је да одмах припремите две боце!

Ластар Пинот Ноир 2015
Ластар, Левач

Пино ноар је проверени пар за младу јагњетину, са којим не можете да погрешите. Посебно добро иде уз јагњеће печење из рерне или оно припремљено испод сача. Мека јагњетина и воћна елеганција Ластаровог пиноа савршено се надопуњују, а нежни, свиленкасти танини ту су да појачају структуру вина и направе равнотежу са племенитом масноћом из меса.

Мерлот Деурић 2016
Деурић, Фрушка гора

Јагњетина са ражња? Месо које је грубље структуре него када се припрема у рерни, обогаћено мирисима дима током печења, тражи пуније, експресивније црвено вино, али никако превише робустно – јер ипак је јагњетина у питању. Мерло је углавном права мера, а овај Деурићев осим сочности, развијених танина и раскошне ароматике у којој се поред воћа препознају и мириси слатких зачина и кафе, нуди и раскошну свежину која цео густативни доживљај отвара и подиже на виши ниво.

Вино и фино

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*