Пети протест против насиља: Питали смо грађане да ли опозиција треба да бојкотује изборе

0

„Ако опозиционари успеју своју сујету да ставе у џеп, да буде један представник, онда мислим да треба да се изађе на изборе“.
Више хиљада грађана окупило се на петом протесту против насиља. Уз транспаренте „Почело је“, „Вучићу врати украдене пензије“, „Један од 5 милиона“, „Стоп крвавим кошуљама“, грађани су овог пута уз звуке пиштаљки и вувузела прошетали нешто краћом рутом, због хладноће и снега који је падао.

Грађански протести одржани су и у Нишу, Kрагујевцу, Пожеги и Новом Саду.
Први београдски протест у 2019. години почео је обраћањем глумца Бранислава Трифуновића испред Филозофског факултета. Он је прочитао писмо упућено генералном директору Радио телевизије Србије Драгану Бујошевићу. У писму Трифуновић га је између осталог позвао да се повуче с тог места, јер је, како каже, злоупотребио свој положај. Алудирајући на некадашњу ауторску емисију директора РТС поручио му је и: „Драгане Бујошевићу, није српски ћутати“.
– Време је да те грађани подсете на неке чињенице. Грађани који плаћају претплату за јавни сервис подсећају те да си одговоран јавности и гледаоцима, а не политичким интересима власти. Грађани те подсећају да си у обавези да поштујеш право грађана да знају истину, да не користиш јавни сервис у пропагандне сврхе, да немаш право да мењаш чињенице и обмањујес јавност – наводи се у писму које је читао Трифуновић са камиона.

Грађанима су дељене разгледнице са фотографијом са претходних протеста на којима пише „Субота је у Београду. Један од пет милиона“.

Глумац Радослав Рале Миленковић је поручио да окупљени грађани нису „ни глупљи, ни лењи, ни већи олош, ни већи нерадници, ни издајници, од било ког обичног човека у свету“.

– Зато имамо право да сви ми, олош, шљам, ленштине и издајници, као и ово мало финих људи међу нама, живимо нормално у земљи у којој су закони једнаки за све и у којој од свог рада можемо да хранимо своје породице – рекао је Миленковић и позвао грађане да крену у шетњу.

Захтеви организатора нису промењени у односу на прошли протест. Објављени су и на Фејсбук страници „Стоп крвавим кошуљама“.

Грађани су прошетали од Филозофског факултета, преко Теразија, Kраља Милана до зграде Председништва, где су се задржали уз повике „Вучћу лопове“. А испред зграде РТС дочекао их је транспарент „Досовски режим ослободио је 2.000 албанских терориста, а српске генерале продали Хагу“, који је ту поставио председник Удружења несталих са Kосова Симо Спасић.

И овог пута је у шетњи било људи ван Београда. Kристина, 25, живи у Словенији, а изашла је да шета јер сматра да мора да „поштује своје држављанство“.

– Не живим више овде, али ово је једна врста подршке народу који је овде остао – каже Kристина за ВАЈС
Иако су уједињени око тога да су неопходне промене, и сагласни са захтевима организатора, ставови грађана који су изашли у шетњу, а које је ВИЦЕ питао да ли опозиција треба да бојкотује ванредне изборе ако их Вучић распише, као што се помиње ових дана у медијима, су подељени.

– Морају да бојкотују изборе ако их Вучић распише. Опозиција је разједињена, још увек нема довољно јаког представника, а код Срба је неопходна јака личност – каже Исидора, 25. Додаје да је омладина аполитична, и да то не чуди, јер „данас између бавити се политиком и бити компромитован стоји знак једнакости“.

Лазар, 25, сматра да опозиција у овом саставу не треба да излази на изборе: „Доћи ће исти на власт. Потребни су нам нови људи, нове вредности и нове институције“.

Испред РТС-а организатори су затражили оставке Драгана Бујошевића и главног и одговорног уредника Ненада Љ. Стефановића.

Међу грађанима је и Зоран, 58, сваке суботе је у шетњи и сматра опозиција не треба да излази на изборе.

– Није равноправно, није у реду. Због заступљености у медијима, због нерегуларности избора, крађа. Због свега – каже Зоран.

У шетњи је и доста младих, што у почетку није био случај. Наилазимо на породицу која је шета заједно.

– Ако опозиционари успеју своју сујету да ставе у џеп, да буде један представник онда мислим да треба да се изађе. И уколико имају простора на бар једној телевизији са националном фрекфенцијом – каже Слободанка, 51. Лука има 26 година, сматра да „свако треба да изађе на изборе“.

– Свако мора да покаже незадовољство, јер ово не функционише дефинитивно.

Мина 25, се слаже са Луком: „Мислим да треба да изађу, али не знам колико ће све то да допринесе било чему. Нажалост сви знамо ко управља медијима, на који начин, али мислим да не треба да бојкотују. Највећи проблем је крађа избора, а не то што људи не излазе“.

Алекса је најмлађи у екипи, има 22 године и сматра да мора да се појави неко нови јер ова „опозиција компромитована“. „Док се не појави неко нови мислим да ови не треба ништа да раде“.

Љубица, 26 сматра да Вучић расписује изборе јер „зна да ће добити већину“, те да зато опозиција не треба да изађе. Има и оних, мало екстремнијих. Алекса, 25 каже да избори морају да се бојкотују, као и било каква дебата са влашћу.

– Од Парламента су направили циркус, желим да изађу из Скупштине и из градске и из народне.

Зора, 67, шета да не би њено унуче и њена деца отишли из земље и она сматра да опозиција треба да бојкотуј изборе.

– Ово је све смејурија и Скупштина, и закони. Све треба да се ревидира, реновира. Да се створи систем, да држава почне да функционише.

Вајс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*