“ПИНК” ДРОГА: Довољан је само додир да се предозирате

Агенција за борбу против наркотика (ДЕА) је упозорила да људи могу да се предозирају овом супстанцом чак и ако је само додирну

0

СИНТЕТИЧКА дрога позната као „пинк“ која је седам пута јача од морфијума је повезана са 50 смртних случајева у САД. Агенција за борбу против наркотика (ДЕА) је упозорила да људи могу да се предозирају овом супстанцом чак и ако је само додирну.

– Ако додирнете одређену количину ове дроге и она вам кроз кожу уђе у крвоток, могли бистеда се предозирате – рекао је Даг Колман из ДЕА, преноси Raša tudej.

Овај опијат, фарацеутског назива У-47700, упркос свом имену, беле је боје. Нежељени ефекти који се појављују приликом злоупотребе овог медикамента су ректално крварење, озбиљна оштећења нерава и смрт.

Као и многе друге, ова дрога је првобитно замишљена као лек. Оригинално развијен од стране фармацеутске компаније Апджон 1978. године као синтетичка алтернатива морфијуму, овај лек је доживео препород у последње време, јер се може лако наручити преко интернета што привлачи зависнике који у њему виде јефтину замену за хероин.

– Дете може да седи поред вас и да преко мобилног телефона купи грам ове дроге за 35 долара.Пет дана касније испорука стиже на врата – рекао је Колман.

Од прошлог новембра, после смрти два тинејджера у Јути, ова дрога забрањена је у свим америчким савезним државама.

– На основу документованих извештаја предозирања и смртних случајева, злоупотреба У-47700 сматра се подједнако опасном као и хероин, фентанил и друге аналгетичке супстанце – наводи се у саопштењу ДЕА.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*