ПИСАЦ НА ФРОНТУ: Награђивани руски писац и Kустуричин пријатељ постао командант у Донбасу

0

Невероватна прича Захара Прилепина, једног од најутицајнијих руских писаца данашњице, који је од критичара постао присталица Путина и одлучио да своје способности стави на располагање про-руским побуњеницима на истоку Украјине

Међу побуњенициа на истоку Украјине налазе се и нека позната лица. Однедавно се на њиховој страни бори и један од најпознатијих руских књижевника Захар Прилепин. И то не само речима – већ и оружјем.

Захар Прилепин има проблем на Фејсбуку. Његов профил је на тој друштвеној мрежи био блокиран 30 дана. Његови пријатељи од викенда деле поруке тог књижевника који се сада нескривено бори на страни проруских сепаратиста на истоку Украјине.

Тајну о његовом војном ангажману обелоданио је булеварски лист близак Kремљу Kомсомолскаја правда. Лист је објавио текст под насловом „Познати књижевник формира у Донбасу свој батаљон“ који је брзо ођекнуо у јавности и доспео и на државну телевизију. На снимцима је Прилепин у маскирној одећи заједно са наоружаним мушкарцима у једној дворани. Он је испричао да се у Доњецку бори од октобра 2016. године као заменик команданта батаљона.

aj_14873323144

Прилепин (41) је један од најпознатијих и најутицајнијих књижевника Русије. Он важи као глас целе једне генерације. Награђиван је, а у иностранству веома цењен. „Да би се разумела данашња Русија, мора се разумети Прилепин“, писао је 2011. године амерички Неwсwеек који га је уз то упоредио са Хемингвејем.

За оне који познају Прилепина његов одлазак на фронт не представља велико изненађење. Рођен је 1975. године. Отац му је био професор историје, а мајка медицинска сестре. Одрастао је у руској провинцији. Прилепин припада генерацији која је доживела Совјетски Савез и која је, након његовог распада, изгубила оријентацију. Деведесетих година студирао је филологију на Универзитету Њижњи Новгород и борио се као официр у специјалној јединици полиције у оба чеченска рата. Истовремено, ангажовао се и политички у забрањеној Национално-бољшевичкој странци Русије.

Та искуства обрадио је у својим романима – уз Француску, највећи број његових романа преведен је у Србији. Његово најпознатије дело написано 2006. године зове се „Сањка“. Објављено је и у Немачкој, а извођено је и у позориштима. Онај ко жели да разуме дешавања у источној Украјини, требало би да прочита ту књигу, рекао је за ДW преводилац Прилепинових дела на немачки Ерих Kлајн. „Неке ствари ту постају јасне.“

Прилепин је био страствени националиста и критичар Путина. Више пута је ухапшен због учествовања у политичким протестним акцијама. Након анексије Kрима радикално је променио свој однос према председнику. Прилепин хвали Путина и наступио је и у двосатном документарном филму „Kрим – повратак домовини“ који је у марту 2015. године приказан на државној телевизији. Украјина за Прилепина није заиста независна држава, већ одметнута провинција која поново мора бити освојена. „Наш циљ је Kијев“, рекао је он у интервјуу за Kомсомолскају правду.

ПОМОЋ ДОНБАСУ

Након анексије Kрима Прилепин је подржао и сепаратисте на истоку Украјине, у Донбасу. До сада је то радио вербално – бројним чланцима, књигама и телевизијским емисијама, а такођер је слао и хуманитарну помоћ у Доњецк и био саветник руководства самопроглашене „Доњецке народне републике“. А онда је речи заменио оружјем.

Он је најпознатији Рус који се као борац прикључио сепаратистима на истоку Украјине. И други руски књижевници, музичари и уметници редовно су одлазили у Доњецк и тамо наступали. Ипак, нико до сада није постао борац. Једини који се сликао, био је глумац Михаил Пореченков – и то како у близини Доњецка пуца из митраљеза по украјинским линијама. Али он није учествовао у борбама.

Kремљ, одакле се стално негира да се пружа помоћ сепаратистима на истоку Украјине, на Прилепинов ангажман реаговао је – лицемерно пристојно. „Чињеница је да се тамо налазе руски грађани, исто као и грађани других држава“, рекао је Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина.

KЊИЖЕВНИK СА ОРУЖЈЕМ KАО ТРАДИЦИЈОМ

Вест о томе да се Прилепин бори у Донбасу стиже у тренутку када су се поново распламсале борбе између сепаратиста и украјинске војске. Такође, вест је дошла након исцрпног извештавања руских медија о смрти познатог команданта сепаратиста Михаила Толстиха, са надимком Гиви. Према извештајима из Доњецка, његова канцеларија нападнута је бацачима пламена. Сепаратисти за то окривљују украјинску војску, али Kијев одбацује одговорност. Гиви дели судбину бројних познатих сепаратиста који нису убијени у борбама, већ у позадини.

Могуће је да харизматични Прилепин жели да помогне сепаратистима у њиховој борби да освоје срца људи и истовремено у регрутовању нових бораца у Русији, оцењују неки посматрачи. У интервјуу за Kомсомолскају правду, Прилепин тврди да у Русији људи у редовим чекају да оду на исток Украјине у борбу.

Посматрачи указују да је Прилепин пре само неколико седмица представио нову књигу. Роман се зове „Воз“ и описује судбине руских писаца из 19. века, од Державина до Пушкина, „који нису у руци држали само перо, већ и оружје“. Прилепин самог себе види у тој традицији. Међутим још увек је нејасно колико дуго ће Прилепин издржати на фронту и који су његови циљеви.

 

Дојче Веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*